Bron
Spits
(Gepubliceerd in Spits op 22 juli 2004).
Rabobank wil de komende jaren boeren en kleine ondernemers in ontwikkelingslanden meer steunen. Daartoe gaat het concern in die landen vaker leningen uitzetten tegen een fatsoenlijk rentetarief. Rabobank heeft $25 miljoen uitgetrokken om het plan gestalte te geven, meldde topman Bert Heemskerk.
Het geld wordt gebruikt om nieuwe coöperatieve banken op te tuigen en deelnemingen aan te gaan in bestaande banken in ontwikkelingslanden. Via die weg worden de kredieten verstrekt en wil Rabobank langdurig steun geven aan groepen agrariërs. "We komen niet om de mensen vis te geven, maar we leren ze vissen", aldus Bart Jan Krouwel, bij Rabobank belast met duurzaam ondernemen.
Of om met de woorden van Rabo-topman Heemskerk te spreken: "De bekende waterput laten we over aan andere banken. We gaan letterlijk met onze poten in de klei staan en participeren dus ook. Als je de landbouw helpt, dan sta je aan het begin van de ontwikkeling van een economie."
Rabobank zal eigen werknemers naar de betrokken landen sturen om de banken te helpen. De kredieten worden altijd verstrekt aan groepen boeren of ondernemers. Het gaat daarbij om kleine bedragen, hooguit een paar ton per lening. "Met 500.000 kun je echt iets betekenen voor de koffieboeren in Guatemala", aldus Heemskerk.
Uiteindelijk zal Rabobank vijftien landen uitkiezen waar ze microkredieten gaat verstrekken. Daarbij kijkt de bank onder andere naar Brazilië, India en Indonesië. Het zijn landen die al een eindje op weg zijn in hun ontwikkeling. Andere banken in Nederland werken ook met microkredieten. ABN Amro doet dit in Brazilië en India en had daar vorig jaar ruim 2 miljoen aan leningen uitstaan. ING zit eveneens in India en verstrekt daarnaast kredieten in Polen. Ook de duurzame bankiers van ASN en Triodos zijn bekende partijen op dit terrein.