Bron
Rabobank
De Rabobank is gestart met een groepsbreed CO2-reductieprogramma dat de komende vijf jaar moet bijdragen aan een CO2-reductie van 20% per fte. Met dit voornemen verlegt de Rabobank gezien de urgentie van het klimaatprobleem – de focus van CO2-compensatie naar daadwerkelijke reductie van CO2. Mede op grond hiervan heeft de Rabobank besloten om met ingang van 1 januari 2010 een punt te zetten achter de Rabocard met klimaatbijdrage. In samenwerking met WNF wordt inmiddels gewerkt aan de oprichting van een speciaal investeringsfonds gericht op duurzame energie en schone technologie.
Rabobank bracht in april 2007 een creditcard met klimaatcompensatie op de markt, waarmee de bank de CO2-uitstoot die samenhangt met de aankopen van haar klanten, kon compenseren. Afgezien van het feit dat de bank de focus wil verleggen naar reductie, heeft de kaart de verwachtingen van de bank ook niet volledig waargemaakt. Zo blijkt uit onderzoek dat de kaart nauwelijks heeft bijgedragen aan een verhoogd CO2-bewustzijn van de Rabobank-klanten. Daarnaast bleken de kosten voor de aankoop van emissierechten (Gold Standard credits) ter ondersteuning van schone-energieprojecten in ontwikkelingslanden, veel hoger dan voorzien. De compensatie door de Rabobank kan daarom niet volledig plaatsvinden.
De Rabobank heeft de verwachtingen omtrent de klimaatkaart besproken met WNF. Het resultaat hiervan is dat de bank heeft besloten de kaart te stoppen en de samenwerking met WNF voort te zetten binnen een bredere nationale en internationale samenwerking. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een op de Nederlandse markt gericht investeringsfonds gericht op duurzame energie en schone technologie. Verder zullen beide organisaties internationaal op het gebied van verduurzaming van de Food & Agri productieketen de krachten bundelen.