Afgelopen oktober verscheen de Nationale Energieverkenning 2015. Daarin werd bepleit dat het kabinet, gemeenten, installateurs en bouwbedrijven samen moeten zorgen dat energiebesparing vooral door moet gaan op de ingeslagen weg, maar in een hoger tempo. Maar hoewel miljardeninvesteringen van particulieren vooralsnog uitblijven, is er al wel een klimaat gecreëerd waarin het interessant wordt om te kijken of een beter energielabel haalbaar is.
Vooral G, F of E woningen interessant
Niet elke particulier kan zomaar 12.000 vrijmaken, om uit te komen op energielabel A of B. Maar gekeken naar de 4 miljoen koopwoningen die energiezuiniger gemaakt moeten worden kan de meeste winst behaald worden bij de 1,35 miljoen koopwoningen die nu label G, F of E hebben. In het verleden hebben verschillende maatregelen effectief gewerkt. Vroeger was er de speciale investeringsaftrek, de groot-onderhoud-aftrek en de regulerende energiebelasting. Dan betaal je met een label G-woning meer dan met een label C-woning, zoiets zou wederom ingevoerd kunnen worden. Tegenwoordig zijn er ook andere maatregelen waarmee energieverspilling tegen wordt gegaan.
Nieuwbouwsector
De bouwsector heeft autonoom veel energetische renovatieconcepten ontwikkeld. Een van de bekende concepten is Nul-op-de-Meter. Daarnaast hebben tientallen bouwbedrijven, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties zich verenigd in het Platform ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw). Zo worden ervaringen opgedaan die de sector verder helpen om te voldoen aan de wettelijke eisen in 2021 en om kwalitatief hoogwaardige betaalbare woningen te leveren, die voldoen aan de behoeften van bewoners. Hiermee worden dus ook nieuwbouwwoningen steeds interessanter.
Meefinancieren in je hypotheek
Hoeveel je maximaal mag lenen is afhankelijk van je inkomen. Dit jaar is het door Nibud vastgestelde maximale hypotheekbedrag iets lager. In 2015 mag je maximale hypotheek maar 103% van de woningwaarde zijn. Maar er is een uitzondering voor energieneutrale en energiezuinige huizen. Voor een energiezuinig huis mag je maximaal 9.000 extra lenen. Dat extra hypotheekdeel kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een HR-ketel, zonneboiler, zonnecellen, isolatie van spouwmuren, de vloer en het dak of dubbel glas. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je daarmee ook een energiebesparende verbetering aan je huis financieren. Met de Regionale Duurzaamheidslening kun je maximaal 25.000 lenen van je gemeente, als deze deelneemt aan de regeling. Je hypotheek mag dan 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. Het inkomen moet wel minstens 32.000 per jaar zijn.
Rekenvoorbeeld
Stel: je koopt een huis van 180.000. In 2015 mag je 103% van de woningwaarde lenen, dus 185.400. Je investeert in energiebesparende maatregelen van je nieuwe woning, je huis is daarna 186.000 waard. De maximale hypotheek wordt dan 197.160 (106% van 186.000). Je kan tegenwoordig ook zelf je maximale hypotheek berekenen voor zowel bestaande, als nieuwe woningen. Houd er wel rekening mee dat van die 106% ook nog andere bijkomende kosten moet worden betaald zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor het afsluiten van je hypotheek.
Huis energiezuiniger maken loont
Behalve dat de waarde van je huis hierdoor stijgt worden door het energiezuiniger maken van je woning ook je maandelijkse stookkosten gedrukt en lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Gratis is zon verbouwing of verbetering van je woning natuurlijk niet. Maar de voordelen wegen steeds zwaarder op tegen de nadelen. Ga er in ieder geval goed voor zitten om door te rekenen wat de besparingen zijn en wat er elke maand meer moet worden betaald aan extra hypotheek.