Vandaag lanceren ABN AMRO, de gemeente Enschede, Start Foundation, BOAS werkt de Social Impact Bond (SIB) ‘Werken in Duitsland’, gericht op Enschedese werkzoekenden en Duitse werkgevers. Met deze SIB wil de gemeente Enschede 138 werkzoekenden intensief begeleiden naar beschikbare banen aan de andere kant van de grens. Dit is de eerste grensoverschrijdende SIB ter wereld.
Volop baankansen over de grens
Enschede kent een werkloosheidspercentage van 8,5% (bron: CBS mei 2016). In de Duitse regio Nordrhein-Westfalen is sprake van volledige werkgelegenheid: het werkloosheidspercentage is er niet hoger dan 3%. De verwachting is dat het aantal onvervulde vacatures de komende jaren zal stijgen omdat grote groepen de komende jaren met pensioen gaan.
Werklozen uit Enschede lijken de weg naar de Duitse arbeidsmarkt nog moeilijk te vinden. Dit maatschappelijk vraagstuk pakken de gemeente Enschede, Start Foundation, ABN AMRO en BOAS Werkt via een SIB aan. De SIB richt zich op de 7.000 huishoudens in Enschede die momenteel een Wwb-uitkering ontvangen.
Social Impact Bond, een sociale investering
Een SIB is een nieuwe manier van samenwerken tussen overheid, private investeerders en uitvoerder(s) om maatschappelijke projecten aan te pakken. Start Foundation en het ABN AMRO Social Impact Fund leveren de voorfinanciering voor BOAS Werkt: 1,1 miljoen euro. Sociaal ondernemer BOAS Werkt financiert zelf ook 5% en bestendigt daarmee hun commitment. Met dit geld gaat BOAS Werkt gedurende 2,5 jaar minimaal 138 werkzoekenden uit Enschede naar een baan in Duitsland begeleiden. Als de aanpak succesvol is, zullen de werkzoekenden een vaste baan bij een Duitse werkgever vinden. De gemeente bespaart dan op uitkeringen. Uit deze besparingen betaalt de gemeente Enschede de investeerders terug. Het financiële risico van dit programma ligt voornamelijk bij de investeerders, niet bij de gemeente. De resultaten worden gemeten door Kennispunt Twente.
De aanpak van BOAS Werkt
Werkzoekenden die deelnemen aan het traject, gaan eerst vier weken in opleiding bij Kreishandwerkerschaft Steinfurt-Warendorf, een Duitse partner van BOAS Werkt, die opleidingen biedt in de bouw, metaalbewerking, loodgieten en lassen. Centraal staan algemene vakkennis, veiligheidstraining, de Duitse taal en cultuur, verschillen tussen Duitse en Nederlandse werkcultuur en een bezoek aan een Duitse werkgever. Dan volgen een praktijkstage en, bij wederzijds goedvinden, een arbeidsovereenkomst van minimaal zes maanden bij de Duitse werkgever. Dit alles gebeurt onder begeleiding van BOAS Werkt.