Onder meer door de Parijsovereenkomst van het VN Klimaatverdrag in 2015 en aanbevelingen van de Financial Stability Board van de G20 in 2016 neemt wereldwijd de bewustwording in de financiële sector van de risico’s van klimaatverandering snel toe.
Vorige week nog vroeg De Nederlandse Bank aandacht voor klimaatrisico’s en het nieuwe regeerakkoord heeft een ambitieuze klimaatparagraaf. Niet alleen zijn er risico’s door fysieke schade aan vastgoed en industriële waardeketens, maar ook in toenemende mate voor investeringen in fossiele energie, de zogenaamde stranded assets.
Risico’s van klimaatverandering
In deze context gaf Rob Swart op 11 oktober een keynote presentatie over de risico’s van klimaatverandering voor een groep van zo’n 85 beleggers tijdens een Masterclass in Amsterdam over ‘Duurzaamheid – klimaatverandering, de risico’s én de kansen’. De masterclass werd georganiseerd door FondsNieuws, het grootste platform voor beleggingsprofessionals in Nederland en onderdeel van de Financieel Dagblad Mediagroep. Andere sprekers kwamen uit de hoek van nationale en internationale vermogensbeheerders en banken.
Duurzame en klimaatbestendige bedrijven
Rob Swart: “Het zou mij niets verbazen als de klimaatrisico’s voor investeringen niet meer invloed zullen hebben op het versnellen van de energietransitie dan de politiek. Ik heb in mijn verhaal ook vooral gewezen op de kansen die er zijn om winstgevend in duurzame en klimaatbestendige bedrijven te investeren.”
Hoewel de kennis om de klimaatrisico’s te beoordelen vaak wel bestaat, is die veelal niet beschikbaar in een vorm die voor investeerders bruikbaar is. Rob Swart: “Daarom werken wij aan methoden om die kennis beter toegankelijk te maken voor financiële instellingen, zoals in het project ClimInvest, waarin ESG-collega Karianne de Bruin samenwerkt met wetenschappelijke en financiële instellingen in Noorwegen en Frankrijk om de informatiekloof te dichten.” Tijdens en na de masterclass werden in dit kader contacten gelegd met diverse financiële instellingen.