Candriam introduceert het Luxemburgse fonds Candriam SRI Equity Circular Economy beheerd door Candriam Luxemburg welke belegt in bedrijven die sterk bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
Elk jaar kopen we voor 30 miljard ton goederen. 13 miljard ton daarvan gooien we weg, of eindigt als afval. Dat komt overeen met ongeveer 2 ton per persoon. De Europese Unie produceert alleen al meer dan 2,5 miljard ton afval per jaar[1].
Slechts een heel klein deel van dit afval wordt hergebruikt. Eén derde van wat we weggooien, werd in hetzelfde jaar aangekocht. De ontginning, het gebruik en de sloop van een dergelijke hoeveelheid spullen zet heel wat stress op het milieu. Dat gaat van de uitputting van mineralen tot de verwoesting van de regenwouden, tot de teloorgang van de biodiversiteit.
De situatie wordt alleen maar erger, want tegen 2050 hebben we naar schatting drie planeten nodig om aan alle behoeften van de mensheid te voldoen[2].
In het licht van deze uitdagingen biedt de circulaire economie een alternatief om de vervuiling van de zee, de lucht en de aarde tegen te gaan, en om de overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen tegen te gaan.
Investeren in de circulaire economie betekent niet alleen dat je bijdraagt tot de ontwikkeling van een duurzamer economisch model. Het betekent ook dat je investeert in een potentiële markt van 4.500 miljard dollar[3], en dat je bedrijven financiert die de transitie naar een duurzame toekomst vorm geven.
Samen met Candriam uw beleggingen impact geven
Onze originele benadering van de circulaire economie vloeit voort uit de combinatie van een ESG-expertise en knowhow op het vlak van thematisch beheer. Daar werken we al bijna 25 jaar aan.
Ons Luxemburgs fonds Candriam SRI Equity Circular Economy beheerd door Candriam Luxemburg belegt in bedrijven die sterk bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
Het thema circulaire economie is een interessante belegging voor de lange termijn: de bedrijven die de overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen kunnen terugdringen, zullen op lange termijn groeien en daar volgens ons van profiteren. Het Sub-fonds wordt actief beheerd ten opzichte van zijn benchmark, de MSCI ACWI (Net Reurn).
Candriam wil elk jaar 10% van zijn netto beheervergoedingen doneren[4] aan organisaties die oplossingen bedenken voor de transitie naar een circulaire economie. Candriam heeft de organisatie “Close the Gap” gekozen als de eerste begunstigde. Close the Gap is een internationale sociale onderneming die de digitale kloof wil verkleinen. Ze biedt hoogstaande tweedehandscomputers die werden gedoneerd door Europese en internationale bedrijven aan onderwijs-, medische en sociale projecten in ontwikkelde en opkomende landen. Sinds 2004 heeft Close the Gap meer dan 6.000 projecten ondersteund in meer dan vijftig landen over de hele wereld. Alle projecten bestaan uit initiatieven die worden gedreven door vraag en impact.
[1] Bronnen: UNEP, Euromonitor, EPA and WEF (2019), PlasticsEurope’s Statistics (2019); Material Economics (2018); Conversio’s Reports (2018); Geyer, R., Jambeck, J. R., & Law, K. L. (2017).
[2] Bron: Madison Project Database (2018) –
[3] Accenture, ‘Waste to Wealth: Creating advantage in a circular economy’, 2015.
[4] Maximumbedrag dat elk jaar kan worden gedoneerd.