Bron
Roetz-Bikes
Circulair fietsenmerk Roetz heeft 1,8 miljoen euro aan groeikapitaal ontvangen van Veth Investments en ondernemers Pim Claassen en Alexander van Citters. Door deze investering is de fietsfabrikant in staat te voldoen aan de sterk groeiende vraag naar e-bikes. Daarnaast wordt het kapitaal gebruikt voor het productiegereed maken van de circulaire e-bike die Roetz dit jaar gaat lanceren.
Tiemen ter Hoeven, directeur Roetz-Bikes: “Door deze investering zijn we nu in staat om aan de sterk groeiende vraag te voldoen naar onze bestaande producten. Ook gebruiken we de investering om de lancering van onze nieuwe e-bike, waar we de afgelopen twee jaar aan hebben gewerkt, te realiseren. Deze e-bike combineert een circulair design met een data-driven serviceconcept, waardoor het totaalbedrag voor de gehele gebruikscyclus van de fiets – de total cost of ownership – sterk gereduceerd zal worden. Hiermee speelt dit unieke product in op de service problematiek van grote fleetowners, maar is de fiets ook interessant voor een brede groep consumenten.”
Voor de investering werd bemiddeld door adviesbureau Waardemakers. De investeringen zijn gedaan door Veth Investments (onder leiding van Erik en Alex Veth) en ondernemers Pim Claassen en Alexander van Citters, onder andere bekend van Filoform.
“Wij hebben de laatste jaren gezocht naar ondernemingen met producten die impact maken. Dat doet Roetz al een aantal jaren door fietsen die aan het einde van hun cyclus zitten een nieuw leven te geven. Maar met name het revolutionaire ontwerp en concept waar ze dit jaar de markt mee op gaan komen trok ons over de streep om te gaan investeren in Roetz,” aldus Erik Veth.
“Roetz heeft een prachtig sociaal bedrijfsconcept waarmee fietsen voor de Nederlandse markt circulair worden gemaakt. Dit concept sprak ons aan omdat het daadwerkelijk problemen in de markt en onze samenleving op een structurele manier aanpakt. Wij dragen graag bij aan de verdere ontwikkeling van Roetz waarbij nieuwe unieke producten en services op de Nederlandse markt worden gebracht en in de toekomst in meerdere Europese landen. Wij rekenen erop dat onze kennis en expertise een versnelling aan Roetz gaat geven,” voegt Pim Claassen toe.
Circulaire ambitie door gerecyclede materialen
Elk jaar worden in Nederland ongeveer 1 miljoen fietsen afgedankt en voor afval achtergelaten, terwijl veel onderdelen nog heel goed te gebruiken zijn. Sinds haar oprichting in 2011 komt een deel van deze ‘weesfietsen’ bij Roetz terecht waar van gerecyclede materialen nieuwe fietsen worden gemaakt. In de fabriek in Amsterdam-Noord worden de onderdelen gereinigd, gerepareerd en opnieuw geassembleerd tot nieuwe fietsen. Op dit moment behaalt Roetz, afhankelijk van het type fiets, 30% tot 80% circulariteit bij haar fietsproductie. “Niet alle onderdelen van de weesfietsen zijn herbruikbaar. Kwalitatief goede onderdelen, zoals het stalen lug-gesoldeerde fietsframe en de voorvork, gebruiken we opnieuw”, aldus ter Hoeven.