Kwart woningbezitters wil overwaarde inzetten om woning te verbeteren of verduurzamen

Het aantal hypotheken dat wordt aangevraagd om de woning te verbouwen of verduurzamen is in de afgelopen vier maanden met maar liefst 90 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Het zijn met name woningbezitters tot 35 jaar die hiervoor kiezen (+105 procent), gevolgd door 55-plussers (95 procent) en mensen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+92 procent), blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Het financieren van een verbouwing of verduurzaming van de woning is onder andere mogelijk door het inzetten van overwaarde. Maar liefst de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht een overwaarde van meer dan een ton te hebben en ruim een kwart wil deze overwaarde inzetten voor het verbeteren van de woning.

Ruim negen op de tien woningbezitters in Nederland verwachten dat zij overwaarde op hun woning hebben, blijkt uit een enquête onder 975 woningbezitters. Van de huizenbezitters die al drie jaar of langer in hun huidige woning wonen, verwacht 80 procent een overwaarde te hebben. Deze overwaarde is te verklaren door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. 10 procent van de woningbezitters denkt een overwaarde tot 50.000 euro te hebben, 22 procent tussen de 50.000 en 100.000 euro en de helft verwacht zelfs een overwaarde van ruim een ton. Voor bijna vier op de tien woningbezitters geldt echter dat zij niet tevreden zijn met hun huis. Deze groep wil op den duur op een andere locatie, groter of juist kleiner wonen. Voor deze groep kan het interessant zijn hun overwaarde in te zetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun huis. 14 procent zegt dan ook dit te willen inzetten voor een verbouwing van hun huis en 13 procent voor het verduurzamen van de woning. De meeste huizenbezitters (25 procent) willen de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning en ruim een vijfde weet nog niet hoe zij hun overwaarde willen benutten.

Eén op drie huizenbezitters wil met verbouwing meer wooncomfort creëren

Door de oververhitte woningmarkt wordt het steeds lastiger een betaalbare woning te vinden. Hierdoor stellen doorstromers verhuisplannen steeds vaker uit en kiezen liever voor het verbouwen of moderniseren van de woning. Op de vraag of zij al eens hebben nagedacht over een verbouwing geeft 17 procent aan hun woning kort geleden te hebben verbouwd; een derde zegt wel iets te willen veranderen aan hun huis. De badkamer komt hiervoor als eerste in aanmerking (26 procent), gevolgd door de keuken (22 procent), tuin (11 procent), een uitbouw (11 procent) en een dakkapel (9 procent). Ruim een derde wil met een verbouwing meer wooncomfort creëren; voor 12 procent geldt dat zij de woning levensloopbestendig willen maken. Ook het verduurzamen van de woning is populair, onder meer vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Zo heeft al meer dan een kwart hierin geïnvesteerd en geldt voor bijna één op de vijf woningbezitters dat zij dit nog willen doen. Het plaatsen van zonnepanelen (31 procent) staat bovenaan het verlanglijstje, gevolgd door het isoleren van de woning (21 procent) en het installeren van een warmtepomp (20 procent).

“Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun overwaarde willen inzetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun woning. Door de sterk gestegen huizenprijzen – die in de afgelopen tien jaar ruim zijn verdubbeld – hebben steeds meer woningbezitters een flinke overwaarde op hun woning. Hierdoor is het mogelijk de hypotheek te verhogen, mits dit op inkomen ook haalbaar en betaalbaar is. Bij een hypotheek van 300.000 euro en een woningwaarde van 450.000 euro, is er voldoende ruimte om een deel van de overwaarde te benutten”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Ruim een kwart van de Nederlanders wil de overwaarde inzetten om hun woning te verbeteren of te verduurzamen. Zo kunnen zij met een verbouwing de waarde van hun woning en het wooncomfort vergroten. Tegelijkertijd is het door de hoge energieprijzen extra interessant om de woning duurzamer te maken”.

 

Share Button