Bron
IPS
Een groep van institutionele beleggers, met een gezamenlijke portefeuille van ongeveer 9600 miljard euro, gaat zijn invloed aanwenden om multinationals aan te sporen om duurzamer om te gaan met water. Het is de invloedrijke NGO Ceres die een groep van 64 vermogensbeheerders en financiële instellingen samenbracht in het Valuing Water Finance Initiative, dat op afgelopen week van start ging.
Concreet gaan de investeerders hun financieel gewicht in de schaal leggen om 72 bedrijven, die tot de grootste waterverbruikers -en verspillers behoren, te overtuigen om een duurzaam waterbeheer te integreren in hun activiteiten.
“De wereldwijde watercrisis is verergerd door landbouw en industrie die zoetwaterbronnen vervuilen. Als deze risico’s niet worden aangepakt, zijn de potentiële financiële gevolgen voor bedrijven en hun aandeelhouders enorm”, zegt John Anzani van het Local Authority Pension Fund Forum, een van de vermogensbeheerders die heil zien in het initiatief.
Duurzaam waterbeheer in ondernemingsplan
Grote spelers zoals Coca-Cola, Nestlé en Unilever zullen door de institutionele beleggers aan de tand worden gevoeld over hun beleid omtrent waterschaarste- en kwaliteit in hun toeleveringsketens. Ook zal worden bekeken hoe ze de ecosystemen van hun locaties en afzetmarkten beter kunnen beschermen en of ze er de toegang tot water en sanitaire voorzieningen kunnen verbeteren. Tenslotte willen ze dat bedrijven proactief waterbeheer een prominente plaats geven in hun ondernemingsplan.
De eisen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk bewijs dat aansluit bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Specifiek gaat het over de zesde doelstelling: universele toegang tot water en sanitaire voorzieningen.
Ecologische en economische belangen
Zoet water is een van de belangrijkste hulpbronnen op deze planeet maar komt steeds meer onder druk te staan. Het initiatief komt er op een moment dat Europa kreunt onder de ergste droogte in de recente geschiedenis. Naast de grote menselijke en ecologische impact ervan, heeft waterschaarste ook aanzienlijke gevolgen voor bedrijven. Dat betekent dat investeerders op hun beurt de rendementen zien slinken.
Zo kwam de wereldwijde voorraad microchips vorig jaar onder druk te staan door droogte in Taiwan, dat de grootste exporteur is. Chipmakers geraakten er met moeite aan voldoende water voor hun gieterijen. De huidige droogte in Europa heeft afgelopen week de energieprijzen naar een nieuwe piek gejaagd, waardoor onder meer zinkproducent Nyrstar de productie gedeeltelijk moest stilleggen. Het zuiden van Duitsland is sinds vrijdag onbereikbaar via de binnenvaart door de lage waterstanden.
“De particuliere sector moet het belang van waterbeheer voor hun instellingen en investeringen erkennen, zodat ze zichzelf en de samenleving niet verder blootstellen aan een groter risico”, zegt Ceres-voorzitter Mindy Lubber. Ze is dankbaar dat zoveel grote investeerders het initiatief onderschrijven, maar roept andere vermogensbeheerders op om zich alsnog in te schrijven.