Tussen 2000 en 2023 financierde Rabobank op grote schaal sectoren die bijdragen aan ontbossing en natuurverwoesting in Brazilië. In totaal voor bijna 10 miljard dollar. Dit leverde Rabobank 717 miljoen euro winst op. De maatschappelijke kosten van de klimaat-, milieu-, gezondheidsschade gelinkt aan deze geldstromen zijn echter enorm: minstens 66 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Greenpeace Nederland.
‘De Amazone en andere kwetsbare natuurgebieden in Brazilië worden al jaren vernietigd om plaats te maken voor grootschalige, vervuilende industriële landbouw. Lokale en inheemse groepen zijn van hun land verdreven om vervolgens doodziek te worden van het landbouwgif dat soms zelfs per vliegtuig over het land wordt uitgekieperd. Rabobank is een van de geldschieters van sectoren achter deze praktijken. Wij willen dat de bank stopt met het bijdragen aan natuurverwoesting en verantwoordelijkheid neemt voor de aangerichte schade,’ zegt Meike Rijksen van Greenpeace Nederland.
Profundo onderzocht geldstromen van Rabobank die bijdragen aan ontbossing in Brazilië. Het gaat hierbij enerzijds om leningen en andere financiële diensten aan bedrijven in de rundvlees-, soja- en pulp- en papiersector in Brazilië zelf. Anderzijds is gekeken naar financiering van de Nederlandse veestapel die sterk afhankelijk is van Braziliaanse soja voor veevoer.
Van deze sectoren is bekend dat ze op grote schaal bossen en andere belangrijke natuurgebieden verwoesten en een enorme uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, bijvoorbeeld door bosbranden om het land vrij te maken voor andere gewassen, maar ook door methaanuitstoot van de vee-industrie. Daarnaast gaat de productie van soja, papier en pulp gepaard met hoog pesticidengebruik, dat negatieve effecten heeft op de Braziliaanse natuurlijke ecosystemen én op de gezondheid van mensen.
Het onderzoek van Profundo berekent dat de directe en indirecte geldstromen van Rabobank in Brazilië gekoppeld kunnen worden aan minstens 66 miljard euro klimaat- , natuur- en gezondheidsschade. Dit bedrag kan volgens Profundo zelfs oplopen tot 458 miljard euro. Dat betekent dat tegenover iedere euro winst die Rabobank de afgelopen 23 jaar heeft gemaakt, ook minstens 94 euro aan schade staat.
‘Wat we zien bij Rabobank is typerend voor de hele financiële sector: het winstmodel is gebaseerd op het afwentelen van de klimaat-, natuur- en gezondheidskosten op de samenleving. Het is noodzakelijk dat er wetgeving komt die financiële instellingen verbiedt om ontbossing en natuurverwoesting te financieren’, zegt Rijksen.