Triodos Bank handhaaft solide financiële prestaties in de eerste helft van 2024

Triodos Bank, sinds 1980 koploper op het gebied van duurzaam bankieren, heeft vandaag haar prestaties over de eerste helft van 2024 gepubliceerd. Het Halfjaarverslag 2024 is ook vandaag gepubliceerd.

Leveren van positieve impact

  • We kondigden een samenwerking aan met het Canadese pensioenfonds Fondaction om positieve verandering in de wereldwijde financiële sector te versnellen.
  • Er is voor € 650 miljoen aan nieuwe leningen verstrekt aan sociale ondernemers in het kader van onze vijf transitiethema’s: energie, voedsel, grondstoffen, maatschappij en welzijn.
  • Bij Triodos Bank en Triodos Investment Management zijn 10 nieuwe projectleningen en investeringen opgezet voor natuurherstel door CO2-absorptie, biodiversiteit en sociale voordelen.
  • We publiceerden een visiedocument over de grondstoffentransitie waarin we oproepen tot een dringende overgang naar een herstellende en circulaire economie, en een position paper over de post-groei economie, waarmee we de eerste bank waren die de oproep tot deze transitie publiekelijk steunde.

Solide nettowinst en rendement, robuuste kapitaalpositie behouden

  • Nettowinst steeg met 3,4% tot € 36,2 miljoen (H1 2023: € 35,0 miljoen).
  • Rendement op eigen vermogen op jaarbasis (RoE) van 5,6% bleef binnen onze middellange doelstelling van 5-7% (H1 2023: 5,6%).
  • Cost to Income ratio (C/I) was 76% (H1 2023: 73%), iets boven onze middellangetermijndoelstelling van 70-75%.
  • Triodos Bank blijft goed gekapitaliseerd, met een CET1 ratio van 17,1% (31 december 2023: 16,7%) en een Total Capital Ratio van 20,7% (31 december 2023: 20,4%).
  • Op basis van de solide financiëleresultaten en balans zal Triodos Bank een interim-dividend uitkeren van € 1,27 per certificaat van aandelen, wat neerkomt op 50% van de nettowinst over H1 2024.

Strategische en operationele hoogtepunten

  • We zijn tot de conclusie gekomen dat de handel in certificaten van aandelen op de Multilateral Trading Facility (MTF) niet de handelsoplossing biedt waar certificaathouders en Triodos Bank naar op zoek zijn. Daarom heeft Triodos Bank besloten de notering van de certificaten op Euronext voor te bereiden, wat naar onze mening zal zorgen voor een betere toegankelijkheid en daardoor een betere aansluiting bij nieuwe en huidige beleggers, terwijl onze missie, waarden en ambitie om koploper te zijn in duurzaam bankieren onveranderd blijven.
  • Onze dialoog met certificaathouders over de huidige en toekomstige verhandelbaarheid van certificaten zal worden voortgezet, meer specifiek tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering later dit jaar, waar de voorgenomen Euronext-notering op de agenda zal staan.
  • Het nieuwe ontwerp van ons bedrijfsmodel is op 1 juni 2024 geïmplementeerd in alle landen. Onze nieuwe organisatiestructuur stelt ons in staat om onze missie effectiever en efficiënter uit te voeren.
  • We zagen een verdere groei van onze klantengemeenschap tot 748.517 klanten op 30 juni 2024, in lijn met ons doel om geld te gebruiken voor positieve verandering.

Jeroen Rijpkema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur: “Onze op missie gebaseerde impactgedreven bedrijfsactiviteiten blijven onze stakeholders inspireren en engageren. De innovatieve samenwerking die we zijn aangegaan met Fondaction laat zien hoe we positieve verandering kunnen versnellen met gelijkgestemde organisaties over de hele wereld. We hebben solide financiële resultaten behaald in de eerste helft van 2024 met groei van onze kredietportefeuille, toevertrouwd en beheerd vermogen, ons klantenbestand en onze nettowinst. Op basis van een uitgebreide evaluatie hebben we besloten ons voor te bereiden op een notering aan Euronext, nadat we tot de conclusie waren gekomen dat de handel in certificaten op de MTF niet de handelsoplossing biedt waar certificaathouders en Triodos Bank naar op zoek zijn. Tot slot is het herontwerp van ons operationele model op 1 juni in alle landen geïmplementeerd, waardoor we onze missie effectiever en efficiënter kunnen uitvoeren. Al met al ben ik blij met de vooruitgang die we boeken en dat we een interim-dividend van € 1,27 per certificaat kunnen uitkeren aan onze certificaathouders.”

Share Button