Carbon Equity lanceert fonds voor investeren in klimaatinfrastructuur

Partner

Carbon Equity, een digitaal investeringsplatform voor de financiering van impactvolle klimaatoplossingen, lanceert het Climate Infrastructure Fund I. Via dit fonds hebben investeerders de mogelijkheid om vanaf € 100.000 te investeren in klimaatinfrastructuurprojecten zoals productiefaciliteiten voor waterstof en biogas, zonneparken, transmissiesystemen voor duurzame energie, oplaadstations en batterijopslagsystemen.

Bij de first close van het nieuwe fonds op 22 augustus werd bij bestaande investeerders €10 miljoen opgehaald. Uiteindelijk moet dat groeien tot € 50 miljoen. Het fonds is nu publiek opengesteld en de second close is eind dit jaar.

Investeren in klimaatinfrastructuur is van cruciaal belang om van een fossiele economie naar een net-zero toekomst te gaan. Om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen, moeten de jaarlijkse investeringen in klimaatinfrastructuur tegen 2030 meer dan verdrievoudigen (BloombergNEF, IRENA). Geïnvesteerd kapitaal zorgt voor transformatie, versnelt adoptie en drijft kosten van volwassen klimaatoplossingen verder naar beneden.

Door de uitrol van reeds bewezen technologie voor de energietransitie, kent het Climate Infrastructure Fund I een lager risicoprofiel dan de Climate Tech Portfolio-fondsen die Carbon Equity eerder lanceerde, al blijft dit een risicovolle investering. De eerdere fondsen richten zich namelijk op investeringen in klimaatinnovaties die zich in de ontwikkelings- of groeifase bevinden, een investeringscategorie die andere risico’s, zoals technologische uitdagingen of schaalbaarheid, met zich meebrengt.

CEO en Co-founder Jacqueline van den Ende is blij met de verbreding van het aanbod van Carbon Equity. “Met het Climate Infrastructure Fund I kunnen we onze investeerders, waaronder family offices, (financiële) professionals en ondernemers, nog beter bedienen. Onze core business blijft het investeren in klimaatinnovaties via private equity en venture capital. Met dit nieuwe fonds voor klimaattechnologie bieden we investeerders de mogelijkheid om meer diversificatie aan te brengen in hun portefeuille en tegelijkertijd nog steeds een significante impact te maken. De fondsen waarin wij gaan investeren zijn met hun minimale instap van meerdere miljoenen doorgaans alleen voor professionele of institutionele investeerders beschikbaar. Dit willen wij nu toegankelijker maken.”

Klimaattechnologie versus klimaatinfrastructuur

Het Climate Infrastructure Fund I van Carbon Equity investeert in 3 tot 5 infrastructuurfondsen met een omvang van € 500 miljoen tot € 2,5 miljard, waarmee een investeerder toegang krijgt tot 40 à 50 projecten op het gebied van energietransitie. De nadruk ligt hierbij voornamelijk op het (door)ontwikkelen van (nieuwe) impactvolle projecten. Het investeren in reeds operationele projecten, waarbij risico’s en rendementen lager liggen en aanvullende impact relatief beperkt is, valt buiten de strategische focus. Het fonds, geclassificeerd als SFDR artikel 9, zal voornamelijk binnen de EU investeren. Hiermee verschilt het nieuwe fonds van de Climate Tech Portfolio-fondsen, die ieder via 7 tot 10 private equity- en venture capital-fondsen met een omvang van € 100 miljoen tot € 1 miljard investeren in meer dan 150 klimaatinnovaties. Daarbij is er spreiding over de EU en de VS.

“Het feit dat het Climate Infrastructure Fund I investeert in projecten die bewezen technologie uitrollen, betekent dat het opgehaalde kapitaal sneller wordt geïnvesteerd dan bij klimaatinnovaties”, legt Jacqueline van den Ende uit. “De infrastructuurprojecten genereren ook eerder stabiele opbrengsten, bijvoorbeeld middels afnameovereenkomsten, en hebben sneller impact. Het risico, hoewel nog steeds aanzienlijk, is lager dan bij investeren in klimaatinnovaties, wat leidt tot een lager beoogd rendement. Investeren in infrastructuur is in die zin misschien iets minder spannend dan in opkomende innovaties, maar wel net zo nodig en complementair aan venture capital en private equity om de klimaatproblemen in hun volledigheid aan te kunnen pakken.“

Carbon Equity werd in 2021 opgericht vanuit de ambitie om op grote schaal privaat kapitaal te ontsluiten bij investeerders om ‘s werelds meest impactvolle klimaatoplossingen te financieren. Sinds de start heeft het investeringsplatform meer dan € 260 miljoen opgehaald bij 900+ investeerders. Met commitments aan 20 leidende fondsen en meerdere co-investeringen is Carbon Equity een van de meest actieve en gespecialiseerde investeerders op het gebied van klimaattechnologie.

Foto: GIGA Storage

Share Button