Als beleggers kunnen we niet meer om verduurzaming heen. Duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen een steeds grotere rol, zeker wanneer het om beleggingen in vastgoed gaat. Het verduurzamen van een beleggingspand biedt niet alleen voordelen op het gebied van milieu, maar leidt ook tot een hoger rendement op de belegging. Daarbij lever je een positieve bijdrage aan het klimaat. Door te investeren in duurzaamheid kunnen beleggers profiteren van lagere financieringskosten en hogere huurinkomsten. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Lagere rentes voor duurzame woningen
Veel banken en andere financiers onderstrepen het belang van duurzaamheid en bieden vaak gunstige financieringsvoorwaarden voor panden met een groen energielabel. Beleggingspanden met een groen label (Label B of hoger) komen vaak in aanmerking voor een lagere rente. Ook als jij de woning met een laag energielabel na aankoop binnen 6 maanden verduurzaamt naar een beter label, kun je vaak een rentekorting krijgen. De bouwkosten zijn hierbij zelfs voor 100% te financieren.
De geldverstrekkers zijn bereid een korting te geven omdat duurzame panden over het algemeen waardevaster en toekomstbestendiger zijn. Ook hebben duurzame panden lagere operationele kosten en lopen deze panden minder risico wanneer de regelgeving rondom duurzaamheid strenger wordt. Een goed voorbeeld hiervan is dat verhuurde kantoorpanden al minimaal energielabel C moeten hebben om verhuurd te mogen worden. Mogelijk wordt dit in de toekomst strenger. Wanneer je pand al energielabel B, A of nog hoger heeft, loop je dus als belegger minder risico.
Meer huurpunten door hoger energielabel
Een hoger energielabel levert nog een aanzienlijk voordeel op: je kunt voor een duurzaam pand vaak meer huur krijgen. Een hoger energielabel heeft een grote invloed op het aantal punten dat een woning toegekend krijgt op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Hoe hoger het energielabel, hoe meer punten en dus ook hoe groter de kans dat het beleggingspand in de vrije sector verhuurd kan worden (dus zonder maximering). Wanneer het pand een hoge energie-efficiëntie heeft, is een huurder vaak ook bereid om meer te betalen omdat de secundaire woonlasten voor de huurder lager uitvallen dan bij een ‘onzuinig huis’.
Duurzame panden worden hoger gewaardeerd
Een ander belangrijk aspect van een duurzaam pand is dat deze door de markt vaak hoger gewaardeerd worden. Een hoge energie-efficiëntie leidt direct tot lagere exploitatiekosten, wat het voor zowel kopers als huurders aantrekkelijk maakt.
Investeren in duurzaamheid kan dus leiden tot een hogere marktwaarde, waarmee zowel direct (hogere huurprijs) als indirect (hogere verkoopprijzen) dus ook een hoger rendement behaald kan worden. Daarnaast biedt een hogere waardering kansen voor het herfinancieren van vastgoed; immers, je kunt meer lenen.
Fiscale voordelen voor duurzame investeringen
Als laatste bieden investeringen in duurzaamheid nog een aantal fiscale voordelen. De Nederlandse overheid stimuleert de verduurzaming van vastgoed met verschillende subsidies en aftrekposten.
Sommige investeringen kunnen een aanzienlijke aftrekpost vormen, waardoor de netto lasten voor de investeringen lager uitvallen. Laat je op het gebied van deze voordelen altijd even adviseren door een specialist.
Tot slot
Verduurzaming van een beleggingspand biedt dus verschillende mogelijkheden om het rendement op de investering te vergroten. Zowel direct door een lagere rente en hogere huur, als indirect door een hogere waarde van het pand.
Wil je meer informatie over het verduurzamen van jouw beleggingspand en de mogelijkheden om te financieren? Neem dan eens een kijkje bij Financieren.nl. Zij zijn gespecialiseerd in vastgoedfinancieringen en helpen je graag.