Bron
Carbyon
De Nederlandse direct air capture (DAC) startup Carbyon heeft een nieuwe investeringsronde van €15.3 miljoen opgehaald. Het bedrijf heeft een baanbrekende en gepatenteerde technologie ontwikkeld die CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer haalt. Door middel van hun ‘fast swing’-technologie kunnen ze in korte tijd grote hoeveelheden CO2 uit de lucht halen, wat leidt tot aanzienlijke lagere kosten voor de machines en het energieverbruik. Beide zijn cruciaal voor het uitrollen van de technologie op grote schaal. Met deze investeringsronde komt de totale financiering van Carbyon boven de €25 miljoen uit. Deze solide financiële basis stelt het bedrijf in staat om de eerste demonstratiemodellen te bouwen, commerciële pilots te starten en zich voor te bereiden op grootschalige productie.
Carbyon verwelkomt met deze ronde drie nieuwe investeerders: het Duitse Siemens Financial Services, het Franse Omnes Capital en het Nederlandse Global Cleantech Capital voegen zich bij de bestaande investeerders Invest-NL, Innovation Industries, Lowercarbon Capital (VS) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Dit internationale consortium van investeerders, die stuk voor stuk een bewezen staat van dienst hebben in het ondersteunen van cleantech-startups, bundelen de krachten om klimaatverandering tegen te gaan. Dit sluit perfect aan bij de missie van Carbyon om een schaalbare en betaalbare oplossing voor CO2-afvang te realiseren.
Het bedrijf, in 2019 opgericht door Hans De Neve, ontwikkelt DAC-machines door gebruik te maken van hun gepatenteerde, ultrasnelle afvangtechniek. Deze innovatieve aanpak verlaagt de productiekosten drastisch, waardoor de totale kosten per ton afgevangen CO2 aanzienlijk worden verminderd.
In de afgelopen jaren heeft Carbyon de technologie verder verfijnd, met als doel grootschalige toepassing mogelijk te maken. Met de recente investering kunnen ze nu de eerste demonstratiemodellen bouwen om in buitenlucht te testen ter voorbereiding marktintroductie.
De eerste prototypes worden geplaatst op de High Tech Campus in Eindhoven en vervolgens naar pilotpartners verscheept voor verdere veldtesten. Tegelijkertijd bereidt Carbyon zich voor om de productiecapaciteit te verhogen naar 50.000 machines per jaar tegen 2031 en naar gigatonschaal in 2050.
“Deze nieuwe investering biedt ons veel meer dan alleen de financiële middelen om verder te kunnen groeien,” zegt Hans De Neve. “Onze partners hebben waardevolle kennis in huis over het op grote schaal produceren en opereren van dit soort technologie, zodat we deze versneld maar verantwoord op de markt kunnen brengen. Dit consortium is een droomscenario en geeft veel vertrouwen in het behalen van onze missie!”
“We zijn enorm verheugd om Carbyon te kunnen ondersteunen in de ontwikkeling van hun innovatieve en kostenefficiënte technologie om CO20240903 Persbericht – Carbyon haalt Series A op (NL).docx uit de atmosfeer te halen”, aldus Andy Bown, directeur Negative Emissions Technologies Investments bij Siemens Financial Services. “Wij staan met ons team klaar om financiële expertise en de vele Siemens-oplossingen aan te bieden om zo Carbyon te helpen bij de grootschalige uitrol van hun DAC-systemen.”
Beeld: Schets van Carbyon’s machines op de locatie waar de eerste demonstrators getest zullen worden. © Bart van Overbeeke Photography | Carbyon