DOEN Participaties investeert in regeneratieve landbouw via de Grounded Investment Company

Partner

DOEN Participaties kondigt met trots haar investering aan in de Grounded Investment Company (GIC), een vernieuwend investeringsfonds voor regeneratieve landbouw. De Grounded Investment Company verbetert voedselproductie door het stimuleren van duurzame landbouwmethoden, het versterken van de bodemkwaliteit  en het verhogen van de inkomens van boeren.

Uitputting van landbouwgrond is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Daarnaast zijn verwerkingsbedrijven op het Afrikaanse continent zwaar onder gefinancierd. Door in deze bedrijven te investeren kan de kwaliteit worden verbeterd en kunnen ze meer winst maken. Door de boeren in staat te stellen producten van hoge kwaliteit te produceren en de benodigde certificeringen te krijgen, kunnen ze beter inspelen op de vraag van de wereldwijde markt. De Grounded Investment Company investeert in een innovatief en regeneratief landbouwsysteem dat opbrengsten en inkomens van kleinschalige boeren verhoogt, de voedingswaarde en veerkracht van gewassen (koffie, thee, specerijen) verbetert en consumenten onbespoten en voedzaam voedsel biedt.

GIC komt voort uit Grounded, een onderneming gericht op duurzaam landschapsherstel en regeneratieve landbouw in Oost- en Zuid Afrika. Grounded heeft de afgelopen 10 jaar een succesvol model ontwikkeld dat waarde creëert voor investeerders, boeren en natuur, door in te zetten op investeringen in de keten, en ondersteuning van boeren met kennis en praktische oplossingen. Door de expertise van het team van Grounded, kan de GIC investeren in bedrijven waar nog niet veel investeerders inzitten. Hiermee creëert de GIC een unieke kans om impact te maken in rurale economieën.

De eerste investering van GIC is Trianon Spices, een specerijen bedrijf in Tanzania. Dankzij Grounded heeft de onderneming in twee jaar haar marges verhoogd van 0 naar 18%, is de omzet met 250% gegroeid, en doen meer dan 450 boeren mee aan een intensief regeneratief landbouw programma. Door bijvoorbeeld compost te maken die ziektes onderdrukt, verbetert de kwaliteit en opbrengst van zwarte peper direct. Door de connectie met de markt kan het bedrijf boeren direct belonen voor hogere kwaliteit die samenhangt met regeneratieve landbouw.

Stichting DOEN, het fonds van de Postcode Loterij, is sinds 2014 betrokken bij Grounded. Met de oprichting van Grounded Investment Company stapt nu DOEN Participaties, de maatschappelijke investeringsmaatschappij van Stichting DOEN, in.

Thekla Teunis, Managing Partner van GIC: “De samenwerking met DOEN Participaties zal onze missie versnellen om regeneratieve landbouw aantrekkelijk en schaalbaar te maken, en zo bij te dragen aan duurzame voedselsystemen.”

Mirjam Niessen, Impact Investment Principal bij DOEN Participaties, vult aan: “Onze investering in Grounded Investment Company sluit perfect aan bij ons missie om de transitie naar een regeneratieve economie te versnellen. Grounded heeft een model ontwikkeld dat volgens ons een significante verandering in de landbouwsector teweeg zal brengen en bijdraagt aan veerkracht en duurzaamheid en een voorbeeld kan zijn in Afrika en ver daarbuiten.”

Share Button