Wakibi meer dan €10 miljoen aan microkredieten verstrekt

Bron
Wakibi

Wakibi Microkredieten heeft eind augustus meer dan 10 miljoen euro aan microkredieten verstrekt sinds de oprichting in 2011. Totaal hebben meer dan 130.000 ondernemers in 81 ontwikkelingslanden hiervan geprofiteerd. Dat is een nieuwe mijlpaal nadat ruim twee jaar geleden de grens van 5 miljoen euro werd gepasseerd.

“We groeien dus goed door, maar de groei gaat ook steeds sneller. Daar zijn we erg blij mee”, zegt Arend-Jan Copini, directeur Fondsenwerving van Wakibi. De snelle groei is mede te danken aan het uitzonderlijk hoge terugbetalingspercentage. Meer dan 98% van de ondernemers betaalt het verstrekte krediet netjes op tijd terug, waarna het geld direct opnieuw uitgeleend kan worden. “Daardoor ontstaat een circulaire geldstroom”, legt Copini uit. “We hebben voor totaal 10 miljoen euro aan kredieten kunnen verstrekken via een initiële inleg van dik 3 miljoen euro. Daarmee is iedere euro inmiddels meer dan drie keer uitgeleend. Met relatief bescheiden bedragen realiseren onze particuliere uitleners dus een enorme impact.”

10.000 uitleners

Wakibi Microkredieten boekt dit resultaat dankzij de inleg van zo’n 10.000 particuliere uitleners en een 20-tal bedrijven. Zij kunnen zelf via de website www.wakibi.nl bepalen welke ondernemers en projecten ze ondersteunen. Het zwaartepunt ligt in de sectoren landbouw, voedsel, verkoop en diensten in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Het geld wordt verstrekt via plaatselijke organisaties in de betreffende landen. Zij ondersteunen de ondernemers ook met advies en training. “Het grote doel is immers dat ondernemers zelfredzaam worden en zich ontworstelen aan een situatie van armoede waarin ze eerst vaak verkeerden”, aldus Arend-Jan Copini. Die goede begeleiding ligt ook ten grondslag aan het hoge terugbetalingspercentage. Wakibi Microkredieten draait grotendeels op de inzet van circa 65 vrijwilligers. Er is slechts een kleine professionele organisatie (twee parttime directeuren) die wordt bekostigd uit donaties van partner- bedrijven. Wakibi heeft een nauwe samenwerking met de Amerikaanse organisatie Kiva.

Women Empowerment Fonds

De meeste leningen worden verstrekt aan (groepen van) vrouwelijke ondernemers. Omdat vrouwen heel moeilijk toegang krijgen tot de kapitaalmarkt heeft Wakibi in 2021 het Women Empowerment Fonds opgericht. Via dit fonds is inmiddels bijna een half miljoen euro uitgeleend aan vrouwelijke ondernemers. Op zondag 6 oktober is de tweede Wakibi Wandeling in de regio Hilversum en de opbrengst van deze sponsorwandeling is speciaal bestemd voor het Women Empowerment Fonds. “We willen daarmee ook onze naamsbekendheid vergroten om onze groeiversnelling door te kunnen zetten”, aldus Arend-Jan Copini.

Share Button