ING stelt 250 miljoen euro aanvullend beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds

Bron
ING

ING stelt 250 miljoen euro financiering beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds, dat tegen gunstige voorwaarden leningen verstrekt voor het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen. Dit bedrag komt bovenop eerdere financieringen van ING van 200 miljoen euro in 2023 en 50 miljoen euro in 2021. Hiermee wil ING via Nationaal Warmtefonds de verduurzaming van woningen voor zo veel mogelijk woningbezitters financieel haalbaar maken.

Nationaal Warmtefonds verstrekte in 2023 leningen aan meer dan 20.000 huishoudens voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van daken en het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen en warmtepompen – een stijging van 30% ten opzichte van 2022. Behalve aan particuliere woningeigenaren leende Nationaal Warmtefonds aan VvE’s en scholen. Het verstrekte bedrag had in 2023 een totaalwaarde van 267 miljoen euro. Naar verwachting zal het aantal huishoudens dat in 2024 geholpen kan worden nog verder stijgen.

Meer dan de helft van de verstrekte ‘Energiebespaarleningen’ aan particuliere huiseigenaren kende een rente van 0%, die beschikbaar wordt gesteld voor huiseigenaren met een gezinsinkomen tot 60.000 euro. Behalve aan verduurzaming dragen de leningen eraan bij dat de energierekening van Nederlandse gezinnen betaalbaar blijft wat ten gunste komt van hun financiële veerkracht. Dat is alleen maar belangrijker geworden sinds het aantal Nederlandse huishoudens dat in energiearmoede leeft, is toegenomen. In 2023 groeide dit aantal met 70.000 naar 396.000.*

Laurens de Vos, directeur Business Banking bij ING in Nederland: “Om de energietransitie mogelijk te maken moet je kijken naar de financiële haalbaarheid. Verduurzaming moet ook financieel lonen en niet iedereen heeft de middelen om de investering hiervoor zelf te doen of het inkomen om de financieringslasten te dragen. Via Nationaal Warmtefonds komt dat voor hen toch binnen handbereik. Als ING willen we een bijdrage leveren aan de verantwoorde en betaalbare verduurzaming van vastgoed in Nederland. Daarom zijn we trots dat we als een van de grootste financiers van het fonds met inmiddels 500 miljoen euro aan ter beschikking gestelde financiering, een forse stap vooruit in de verduurzaming van woningen mogelijk maken.”

Ernst Jan Boers, bestuursvoorzitter van Nationaal Warmtefonds: “Nationaal Warmtefonds is hard nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland energiezuinig en comfortabel kan wonen. Met de nieuwe financiering van ING kunnen we 20.000 huishoudens helpen bij het energiezuinig maken van hun woning en kunnen we ons nog meer richten op doelgroepen die nu niet of lastig in aanmerking komen voor financiering van het energiezuinig maken van hun woning. Het nemen van energiebesparende maatregelen helpt ook om minder afhankelijk te worden van de ontwikkeling van energieprijzen.”

Energiebespaarlening

Via de Energiebespaarlening kunnen zowel particuliere woningeigenaren als VVE’s tegen aantrekkelijke voorwaarden energiebesparende maatregelen voor hun woning financieren. Voor woningeigenaren met een verzamelinkomen van minder dan 60.000 euro geldt een rente van 0 procent voor de gehele looptijd van de lening. Als huishoudens daarbij op basis van hun beperkte leencapaciteit in aanmerking komen voor de combinatielening, betalen zij de eerste vijf jaar ook geen aflossing.

Ook maakt Nationaal Warmtefonds het mogelijk om leningen te verstrekken aan huishoudens die niet in aanmerking komen voor een financiering, bijvoorbeeld vanwege een te hoge leeftijd of omdat mensen geen of te weinig aflosmogelijkheden hebben.

De populairste maatregelen voor particuliere woningeigenaren bestonden afgelopen jaar uit de installatie van zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, isolerende deuren en dakisolatie. Het gemiddelde leenbedrag voor huiseigenaren met een rentedragende lening was in 2023 circa 12.000 euro. Woningeigenaren met een renteloze lening leenden gemiddeld bijna 11.000 euro. Voor VvE’s bestonden de populairste maatregelen uit installatie van hoogrendementsbeglazing, gevelisolatie, zonnepanelen, dakisolatie en vloerisolatie. Het gemiddelde leenbedrag per appartement was circa 18.000 euro.

Verduurzaming van 500.000 woningen

Nationaal Warmtefonds is een belangrijk instrument van de overheid om de energietransitie voor iedereen toegankelijk te maken. Het fonds is in 2013 opgericht en werkt met budget van het Rijk, enkele Nederlandse banken, de Europese Investeringsbank en de Council of Europe Development Bank. Inmiddels heeft Nationaal Warmtefonds ruim 105.000 woningeigenaren geholpen met het energiezuiniger maken van hun woning en wil tot 2030 500.000 extra woningeigenaren financieel ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Om de financiële mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen onder de aandacht te brengen bij woningeigenaren, heeft ING in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken een pilot opgezet waarbij financieel coaches vanuit de banken worden ingezet om pro bono huishoudens te informeren over de financiële mogelijkheden die ze hebben, inclusief de leenmogelijkheden van Nationaal Warmtefonds. Uiteraard kunnen woningeigenaren ook altijd terecht bij hun onafhankelijk intermediair.

*Onderzoek van TNO 2024 R10801van 2 juli 2024: Energiearmoede in Nederland 2019-2023.

Share Button