Qredits lanceert MKB Duurzaamheidslening

Qredits gaat ondernemers helpen met het verduurzamen van hun bedrijf. Vanaf 1 oktober biedt Qredits een duurzaamheidslening aan van maximaal € 50.000 tegen een lage rente van 4,95% voor mkb-ondernemers die willen investeren in energieopwekking en/of besparing. De MKB Duurzaamheidslening is een initiatief van Qredits mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en met funding van ASN Bank en BNP Paribas. Samen willen deze partijen mkb-ondernemers helpen het energieverbruik in hun bedrijf te verminderen.

Ondernemers willen verduurzamen, maar hebben niet de middelen

Bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf wil investeren in verduurzaming, maar kan dit niet zelf betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kleinbedrijf index. Daar komt nu verandering in met de MKB Duurzaamheidslening. Met funding vanuit de ASN Bank en BNP Paribas start Qredits met het verstrekken van duurzaamheidsleningen in heel Nederland én op de BES-eilanden. Het Ministerie van Economische Zaken stelt voor deze doelgroep rentesubsidie beschikbaar waardoor ondernemers tegen lage lasten toch kunnen verduurzamen.

Voor ondernemers buiten de besparingsplicht

De nieuwe duurzaamheidslening kan op de eerste plaats gebruikt worden voor investeringen waarmee duurzame energie wordt opgewekt of opgeslagen. Daarnaast ook voor investeringen die leiden tot besparing van het energiegebruik of die leiden tot reductie van fossiele brandstoffen. Bedrijven met een jaarlijks energiegebruik van minder dan 50.000KWh en/of gasverbruik van minder dan 25.000m3 (deze bedrijven vallen niet onder de energiebesparingsplicht) komen in aanmerking voor de MKB Duurzaamheidslening.

Qredits bedenkt praktische oplossingen voor ondernemers

Qredits is bijna 16 jaar geleden als stichting opgericht om ondernemers in het kleinbedrijf met krediet, coaching en training verder te helpen. Qredits is heel enthousiast over de mogelijkheden die ondernemers met de MKB Duurzaamheidslening geboden worden. André Dolsma, directielid bij Qredits: ”Duurzaam ondernemen is ook voor het kleinbedrijf niet meer weg te denken. En met deze duurzaamheidslening kunnen we op een betaalbare wijze ondernemer hierbij helpen. Het zit in ons DNA om ook bij grote maatschappelijk uitdagingen te komen met praktische oplossingen. Zo helpen we ondernemers klaar te zijn voor de toekomst.”

Stimulans vanuit de overheid

De overheid ziet deze rentesubsidie als stimulans voor ondernemers die niet vallen onder de energiebesparingsplicht. “Als overheid vinden wij het belangrijk om ondernemers te ondersteunen in duurzame investeringen”, licht Minister Beljaarts toe. “Zo helpen we ondernemers een duurzame toekomst voor hun bedrijf te creëren en de CO2-uitstoot te reduceren.”

ASN Bank en BNP Paribas stellen duurzaamheidsfunding beschikbaar

ASN Bank is sinds 2021 betrokken bij Qredits. De uitbreiding met de MKB Duurzaamheidslening is een mooie aanvulling op de samenwerking. Arie Koornneef, directeur ASN Bank: “We zijn trots op deze unieke samenwerking met Qredits en het ministerie van Economische Zaken. Vanuit onze missie willen we duurzaamheid bereikbaar maken voor iedereen. Dankzij Qredits wordt het toegankelijker voor mkb-ondernemers om een lening af te sluiten en de stap te nemen om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Zo versnellen we gezamenlijk de energietransitie.”

BNP Paribas werkt sinds 2020 samen met Qredits. BNP Paribas Nederland CEO Hugo Peek: “Qredits is snel uitgegroeid tot een belangrijke partner in de duurzame strategie waarin vergroten van de financiële toegankelijkheid een grote rol speelt. Met de MKB Duurzaamheidslening draagt Qredits samen met BNP Paribas bij aan een laagdrempelige oplossing voor ondernemers om te verduurzamen.”

1.750 ondernemers helpen verduurzamen

Het ministerie van Economische Zaken verstrekt een rentesubsidie van €10mln vanuit het Klimaatfonds tot eind 2026. Hiermee is het mogelijk om ongeveer 1.750 ondernemers te helpen met hun verduurzamingsplannen. ASN Bank stelt specifieke duurzaamheidsfunding voor een bedrag van 15mln beschikbaar aan Qredits, waarmee Qredits vanaf 1 oktober kan starten met het verstrekken van duurzaamheidsleningen aan MKB ondernemers in Nederland.

Ondernemers met plannen

Ondernemers die concrete plannen hebben om te verduurzamen, kunnen informatie over de mkb Duurzaamheidslening vinden op de website van Qredits.

 

Share Button