Triodos Bank handhaaft koppositie op ranglijst meeste deals voor schone energie

Triodos Bank staat bovenaan de ranglijst van meeste deals voor schone energie door een bank gesloten, zo blijkt uit een nieuw rapport van Clean Energy Pipeline. De bank was betrokken bij 97 financieringsdeals in 2023, met een totale waarde van meer dan een half miljard dollar (US$ 517 miljoen). Het is de achtste keer dat Triodos Bank de koppositie verovert. 

In het rapport, waarin financiële instellingen worden gerangschikt naar hun aandeel in de financiering van duurzame energieprojecten, wordt gewezen op de unieke positie van Triodos Bank in de sector als actieve speler in de wereldwijde energietransitie.

De projecten die Triodos Bank financierde bestreken een breed scala op het gebied van schone energieopwekking en infrastructuur. De bank financiert zowel traditionele duurzame energiebronnen zoals windenergie op land, zonne-energie en waterkracht, maar ook batterijopslag, duurzame warmteprojecten, energiecoöperaties van burgers, energie-efficiëntie projecten en koolstofarm transport.

Jacco Minnaar, Chief Commercial Officer bij Triodos Bank: “In 2023 heeft Triodos Bank haar portefeuille van kleine en middelgrote projecten op het gebied van schone energie verder uitgebreid. Gezien de dringende noodzaak om onze CO2-uitstoot te beperken om klimaatverandering tegen te gaan, zijn deze initiatieven van cruciaal belang om een veerkrachtiger, gedecentraliseerd energiesysteem op te bouwen. Deze ranking benadrukt onze actieve rol en het strategische doel van de bank om de energietransitie te stimuleren. Door prioriteit te geven aan investeringen in duurzame projecten willen we de verschuiving naar een netto-nul samenleving versnellen en laten we zien dat verantwoord financieren een blijvende positieve impact kan hebben op zowel mensen als de planeet.”

De Clean Energy Pipeline-analyse omvatte kredietverlening en bedrijfsfinanciering door de retailtak van Triodos Bank NV en investeringen door Triodos Investment Management. Enkele opmerkelijke financieringen voor de bank in 2023 waren:

  • de uitbreiding van elektrische deelfietsaanbieder Forest
  • het realiseren van de ambitie van het Traais Energie Collectief om het dorp Terheijden volledig energieneutraal te maken
  • de bouw en uitbating van fotovoltaïsche dakinstallaties voor de Université Libre de Bruxelles

Remko de Bie van team Energie en Klimaat bij Triodos Bank Nederland: “Het is de achtste keer dat we bovenaan deze ranglijst staan. Hiermee bevestigt Triodos Bank haar rol als koploper. Ooit stonden we aan de wieg van de financiering van wind- en zonprojecten. Nu deze markten volwassen zijn, richten we ons steeds meer op innovaties en onmisbare schakels in de energietransitie. Zo financieren we de krachtigste superbatterijen van Nederland en helpen we burgers bij het financieren van hun lokale energiecoöperatie omdat we zien dat dit een manier is om mensen mee te krijgen in de transitie.”

Triodos Investment Management, een wereldwijd actieve impactinvesteerder en volledige dochteronderneming van Triodos Bank NV, richt zich specifiek op het bijdragen aan de energietransitie via Triodos Groenfonds, Triodos Energy Transition Europe Fund en Triodos Emerging Markets Renewable Energy Fund. Wereldwijd financierde Triodos Bank in 2023 onder meer de bouw van 24 fotovoltaïsche centrales in Chili en zonneparken in Rwanda, Madagaskar en de Dominicaanse Republiek.

Share Button