Bron
Bouwinvest
Vastgoedinvesteerder Bouwinvest zet een belangrijke stap in klimaatadaptatie door de implementatie van een innovatieve klimaatscan, gebaseerd op GIS (Geografische Informatie Systemen)-technologie van Esri. Door klimaatrisicodata te koppelen aan de vastgoedportefeuille, ontstaat inzicht in de impact van extreme weersomstandigheden op de vastgoedportefeuille. Dit stelt Bouwinvest in staat om weloverwogen beslissingen te nemen voor zowel bestaande als nieuwe investeringen en meer maatschappelijke en financiële waarde te creëren.
Invloed klimaat op vastgoed
Bouwinvest investeert vermogen van institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) in vastgoed. Het bedrijf neemt bij al zijn beleggingsbeslissingen milieu-, sociale en governance (ESG) criteria mee om duurzaam financieel rendement op lange termijn te garanderen voor zijn investeerders. In die langetermijnvisie speelt het uitsluiten van bepaalde risico’s een belangrijke rol, en één van de grootste risico’s waar het bedrijf mee te maken heeft, is klimaatverandering.
Extreme weersomstandigheden en temperatuurveranderingen kunnen invloed hebben op de waarde, bruikbaarheid en levensduur van panden. Echter was het onduidelijk hoe groot dat risico is en wat de specifieke gevolgen zijn voor verschillende locaties en gebouwen. Dit was de aanleiding om de klimaatrisco’s en hun directe impact op het vastgoed in kaart te brengen.
Ontwikkeling klimaatscan
Bouwinvest werkt al meerdere jaren met GIS-software van Esri, ArcGIS, voor het maken van kaarten en het uitvoeren van ruimtelijke analyses. Het GIS-team van Bouwinvest gebruikte deze software voor de ontwikkeling van een zogenaamde klimaatscan.
Het proces bestond uit verschillende stappen, waaronder het nauwkeurig in kaart brengen van de vastgoedportefeuille, tot op kadastraal niveau. Vervolgens werd dit gekoppeld aan openbare klimaatrisicodata uit de Klimaateffectatlas, zoals gegevens over wateroverlast, om zeer gedetailleerde risicoprofielen te ontwikkelen.
Een eerste versie van de klimaatscan bood een mooi inzicht in de klimaatrisico’s die de portfolio loopt, maar ondanks de indrukwekkende technologie bleek de interne adoptie minimaal. Dit bleek een belangrijk leerpunt: het was niet voldoende om de tool enkel beschikbaar te maken; gebruikers moesten actief betrokken worden en het product moest voortdurend verbeterd worden op basis van hun feedback. Dit inzicht leidde tot de ontwikkeling van een tweede, verbeterde versie.
Meer duiding van de data
Om de bruikbaarheid van de klimaatscan te vergroten, zijn er diverse aanpassingen doorgevoerd op basis van interne feedback. Eén van de wensen was de mogelijkheid om klimaatdata direct te koppelen aan specifieke gebouwen, zowel voor het bestaande portfolio als daarbuiten. Door de dataset te koppelen aan de volledige Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), biedt de klimaatscan nu een compleet overzicht hebben van alle gebouwen in Nederland, van Groningen tot Maastricht.
Daarnaast is er door de toevoeging van kleur aan de kaarten meer duiding van de data, zodat het visueel duidelijker is of een risico hoog of laag is. Een andere belangrijke verbetering is dat een pop-up per gebouw een overzicht toont met een samenvatting van het klimaatrisico voor het specifieke pand. Dit maakt het eenvoudiger om voorstellen te doen voor nieuwe aankopen of investeringen om gebouwen klimaatbestendig te maken.
Integraal onderdeel van bedrijfsprocessen
Het resultaat is een duidelijk inzicht in de impact van extreme weersomstandigheden op de vastgoedportefeuille. Door continue verbetering van de klimaatscan, kan Bouwinvest niet alleen risico’s beter beheersen, maar ook weloverwogen beslissingen nemen voor zowel bestaande als nieuwe investeringen. Door interne GIS-expertise, openbare klimaatrisicodata en ArcGIS-technologie samen te brengen, zijn de klimaatscan en ArcGIS integraal onderdeel geworden van de Bouwinvest-bedrijfsprocessen.
“De klimaatscan is een mooi voorbeeld van hoe GIS-technologie kan worden ingezet om complexe, ruimtelijke vraagstukken inzichtelijk te maken en klimaatadaptatie mogelijk te maken binnen de vastgoedsector”, aldus Rutger de Koning Product, Owner ArcGIS bij Bouwinvest. “Door onze GIS-expertise, kennis van de mogelijkheden van ArcGIS en het doorlopend verbeteren van de klimaatscan op basis van interne feedback, is het niet alleen een krachtig instrument voor analyse, maar ook een essentieel onderdeel van de dagelijkse besluitvorming. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak risico’s vermindert, voor betere rendementen zorgt en de aantrekkelijkheid van ons vastgoed en portefeuilles verhoogt. Dit stelt ons in staat om maatschappelijke en financiële waarde te creëren, passend bij onze visie “Real Value for Life”.”