Loverendale-Ter Linde, het oudste biodynamische landbouwbedrijf van Nederland, is een crowdfunding gestart om een eigen maalderij aan te schaffen. Ze verbouwen al graan en verkopen de desembroden die met dat graan gemaakt worden in de bakkerij. Wanneer ze eenmaal zelf hun graan kunnen malen, is de cirkel rond. Inmiddels hebben al 36 mensen geïnvesteerd waarmee 59% van het doelbedrag is bereikt.
Meer dan producent van grondstoffen
Loverendale-Ter Linde is in 1926 opgericht en was daarmee het eerste biodynamische landbouwbedrijf van Nederland. Waar het eerst pionieren was, is het nu uitgegroeid tot een bedrijf waar 35 mensen werkzaam zijn. Samen verzorgen ze de landen en verbouwen ze verschillende gewassen. Ook worden er koeien, kippen en varkens gehouden en worden zo veel mogelijk van de grondstoffen verwerkt tot eindproduct. Tim Moerman, eigenaar van Loverendale-Ter Linde, vertelt: “Voor ons is een boerderij veel meer dan een producent van grondstoffen, we maken voeding. Daarom maken we zelf van onze melk ijs, boter en hangop, bakken we in onze eigen bakkerij ambachtelijk brood, en bieden we in onze winkel naast zelf geteelde seizoensgroenten ook vlees van onze eigen dieren.”
De laatste schakel
Op de akkers groeit graan, in de bakkerij bakken ze brood, croissants en gebak, en met zonnepanelen op het dak wekken ze al genoeg energie op. Toch ontbreekt er nog één ding: een maalder. Daarmee kunnen ze zelf het graan vermalen tot meel voor de broden in de bakkerij. “Een jaar geleden ontmoetten we een ervaren molenaar die zijn bedrijf wilde beëindigen. Hierdoor krijgen we de kans om zijn materieel over te nemen. We hebben de expertise van deze molenaar, de energie, én de ruimte op ons erf om de maalderij te realiseren. Wat ontbreekt, is de financiering om dit plan waar te maken.”
Crowdfunding
Financiering voor de maalder wordt momenteel opgehaald via een crowdfunding op het platform CrowdAboutNow. Het minimale bedrag dat Moerman nodig heeft voor de aanschaf van de maalder is 120.000 euro. Dit dekt de kosten van de overname van de molen, installatie en het operationeel maken van de maalderij. Inmiddels is al meer dan de helft van het bedrag opgehaald met steun van 36 investeerders.