DOPS Recycling Technologies haalt € 5 miljoen op voor afvalrecycling technologie

DOPS Recycling Technologies heeft € 5 miljoen opgehaald om zijn baanbrekende Direct Carbon Immobilization (DCI™) technologie verder te ontwikkelen. Met deze technologie zet het bedrijf afval om in waardevolle grondstoffen zonder noemenswaardige CO₂-uitstoot. De SEED-investeringsronde is geleid door het Energietransitiefonds Rotterdam, ROM InWest, Innovatiefonds Noord-Holland, Init Power, CarbonFix en Alphatron.

Jaarlijks wordt in Nederland zo’n acht miljoen ton afval verbrand, wat evenveel CO₂-uitstoot oplevert en waardevolle materialen verloren laat gaan. DOPS Recycling Technologies biedt met Direct Carbon Immobilization (DCI™) een revolutionaire oplossing om primaire grondstoffen uit afval te herwinnen zonder noemenswaardige CO₂-uitstoot. Binnen de afvalrecycling bestaat voor veel afvalstromen nog geen duurzame verwerkingsmethode. DOPS gebruikt geavanceerde vuurvast materialen en efficiënte warmteterugwinning, waardoor het systeem al bij lage volumes economisch rendabel is. Bovendien kan de technologie diverse afvalstromen verwerken, waar veel behoefte aan is in een circulaire economie. Deze afvalstromen kunnen door de DOPS technologie worden omgezet in biobrandstoffen, die essentieel zijn voor het verduurzamen van de energie-intensieve industrie en het koolstofvrij maken van de transportsector.

Afval recyclen zonder CO₂-uitstoot

Met de DOPS DCI™ techniek worden in een zuurstofvrije reactor complexe afvalstromen en biomassa verhit tot 1.000 graden Celsius. Hierdoor worden koolwaterstoffen afgebroken tot hun basiselementen; koolmonoxide en waterstof. De DOPS techniek maakt het mogelijk om ruim negentig procent van het afval, dat anders zou worden verbrand of gestort, om te zetten in nieuwe grondstoffen, zoals syngas, koolstof (biochar of activated carbon) en andere goed te scheiden vaste stoffen. Syngas speelt een cruciale rol in de energietransitie en wordt gebruikt als industriële warmtebron en als bouwsteen voor bijvoorbeeld methanol en duurzame brandstoffen.

De technologie van DOPS is een zogenaamde platformtechnologie, essentiële technologieën om een verandering mogelijk te maken. Hiermee kan de circulaire economie verder ontwikkeld worden. Michiel Spits, CEO DOPS Recycling Technologies: “Onze technologie zorgt ervoor dat afval niet het einde, maar juist het begin is van nieuwe, waardevolle grondstoffen. Dankzij deze investering kunnen we opschalen en bijdragen aan de energietransitie en een circulaire economie waarin hergebruik en efficiënt energie verbruik de norm wordt.”

Met deze investering gaat DOPS een modulaire unit (M-DCI) bouwen om het totale systeem te testen. Dit moet leiden tot een definitief investeringsbesluit voor de eerste fabriek bij klanten.

Jesse In ’t Velt, senior investment manager Energietransitiefonds Rotterdam, namens de investeerders: “De transitie naar duurzame energie en een circulaire economie vereist betaalbare groene moleculen ‘on par’ met fossiel voor de industrie en chemie, én een duurzamer alternatief voor afvalverbranding. Met hun robuuste efficiënte vergassingstechnologie zet DOPS aanwezige reststromen om in waardevolle chemische bouwstenen, terwijl we CO₂-uitstoot drastisch verminderen. Het DOPS team heeft de expertise en ervaring om deze innovatie te schalen om daarmee de bestaande waardenketens toekomstbestendig te maken. We kijken uit naar de samenwerking met het management en deze groep aan impact investeerders.”

Ondersteunen vanaf de oprichting

Vanaf de start van DOPS in 2021 ontving DOPS een voucher vanuit het innovatieprogramma Energie & Klimaat en was het in 2023/2024 een van de deelnemers aan het Green Chemistry Accelerator (GCA)-programma. Het programma is samen met Invest-NL en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) opgezet om startups te helpen opschalen tot volwaardige bedrijven. Dit stelt hen in staat proeffabrieken te bouwen, de markt te betreden en uiteindelijk duizenden tonnen gerecyclede of biobased grondstoffen te produceren.

Share Button