Bijna de helft (48%) van de woningzoekenden die een woning met energielabel B t/m G overwegen, is (zeer) bereid om bij aanschaf energiebesparende maatregelen te treffen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ASN Bank en BLG Wonen onder 2.000 Nederlanders. 44% staat neutraal tegenover het nemen van maatregelen. Slechts 7% is níet bereid een woning met label B t/m G meteen te verduurzamen.
Verder stelt de meerderheid van de woningzoekenden (56%) geen eisen aan het energielabel van hun (toekomstige) woning of weet dit nog niet. Een op de tien (11%) richt zich alleen op huizen met energielabel A. “Veel mensen richten zich net zo goed op woningen met energielabel B t/m G. Logisch: er is niet altijd veel te eisen in deze zeer krappe markt. Maar deze woningen zijn ook vaker minder duur én geschikt om stap voor stap en naar eigen smaak te verduurzamen”, zegt Annelieke Oort-Oerlemans, expert duurzaam wonen bij ASN Bank. “Dat woningzoekenden die zo’n huis overwegen in groten getale bereid zijn om meteen ook te verduurzamen, juichen we natuurlijk toe. Want door energiebesparende maatregelen kan de woningwaarde en het woningcomfort toenemen en ben je mogelijk minder kwijt aan energiekosten.”
Dat het nemen van energiebesparende maatregelen in stappen mag gaan, bewijst de ervaring van Constantijn en Dineke. In 2010 kochten zij een tussenwoning uit de jaren ’40. Constantijn: “Toen we verhuisden, waaide de wind letterlijk door het huis. We konden niet alles tegelijk verduurzamen, daarom deden we de verbouwing in stappen. We lieten de vloer en muren isoleren, de kap isoleerden we zelf met biobased materiaal.” Dineke: “Na 10 jaar konden we onze hypotheek oversluiten naar ASN Bank. Daardoor was het mogelijk een aantal zaken onder te brengen in ASN Duurzaam Wonen. Zo konden we de verduurzaming in ons eigen tempo doen en financieren. Nu, 15 jaar later, zijn we bijna rond. Al kunnen we met de volgende stappen nog wel een sprong maken qua energielabel.”
Ook veel interesse in het vergroenen van tuinen
Naast energiebesparende maatregelen zijn veel mensen die zoeken naar een eengezinswoning ook bereid hun tuin letterlijk te vergroenen*. Bijna driekwart (74%) wil de tuin voorzien van beplanting. Ook andere bekende maatregelen zoals een heg of andere groene erfafscheiding (53%) en waterdoorlatende tuinverharding (44%) worden overwogen. Verder opvallend: van de mensen die bekend zijn met groene daken en vaste nestkasten in de buitengevel geeft meer dan de helft aan deze maatregelen te overwegen.
Sommigen willen zelfs nog een stapje verder gaan. Zo wil Jeroen graag leven op een zelfvoorzienende boerderij. Maar voor het zo ver is, voegde hij eerst een woning toe aan de markt. Jeroen: “Ik kocht een groot, oud magazijn. Dat was aan het begin letterlijk een lege ruimte. Er was een meterkast en de waterleiding lag bij de buren in het pand.” Bij de verbouwing koos Jeroen bewust voor verduurzaming. “Ik ging bijvoorbeeld van het gas af. Maar omdat de plafonds 5 meter hoog zijn, was vloerverwarming met een warmtepomp niet de oplossing. In plaats daarvan verwarm en koel ik elektrisch met een airco. En boven de bank heb ik infraroodpanelen voor directe warmte.”
Via een actie geïnitieerd door ASN Bank konden Constantijn, Dineke en Jeroen een nieuw energielabel aanvragen. De tussenwoning van Constantijn en Dineke ging na energiebesparende maatregelen van label F naar C. Het magazijn met G-label van Jeroen kreeg als woonhuis na de verbouwing een A+-label.
Over ASN Duurzaam Wonen
Veel hypotheekaanbieders ondersteunen verduurzaming door een apart leningdeel daarvoor in te richten. Toch werkt het leningdeel voor verduurzaming bij ASN Bank nog uitgebreider dan dat van andere aanbieders. Zo biedt ASN Bank binnen ASN Duurzaam Wonen, naast de bekende energiebesparende maatregelen, óók financiering aan voor klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen bij de woning. Zoals de aanleg van een groen of blauw dak, beplanting in de tuin of in de muur gebouwde nestkasten.
De kosten voor de geselecteerde energiebesparende, klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen kwalificeren als verbetering van de eigen woning. Daarmee kunnen ze in box 1 gefinancierd worden. Daardoor is de rente op dit deel van de hypotheek in beginsel gewoon aftrekbaar, mits aan de overige fiscale voorwaarden wordt voldaan.
*Onder vergroenen wordt het natuurinclusiever en klimaatadaptiever maken van de woning en tuin verstaan. Lees hier de maatregelen die met ASN Duurzaam Wonen gefinancierd kunnen worden en de voorwaarden.