Nederlandse Gradyent verzekert zich van € 28 miljoen voor optimalisatie en transformatie van warmte- en koelnetten

Bron
Gradyent

Het Nederlandse bedrijf Gradyent heeft € 28 miljoen veiliggesteld in een overtekende groeifinancieringsronde onder leiding van Blue Earth Capital, een wereldwijd impactinvesteringsbedrijf. Nieuwe investeerder SEB Greentech Venture Capital sloot zich aan bij de ronde, samen met de voortdurende steun van bestaande investeerders Capricorn Partners, Eneco Ventures, Helen Ventures en Energiiq. De middelen worden gebruikt om Gradyent’s Digital Twin Platform uit te breiden, het team te laten groeien en de wereldwijde groei te versnellen om wereldwijd meer verwarmings- en koelnetwerken te optimaliseren en te transformeren.

Het leveren van verwarming en koeling voor woningen, gebouwen en de industrie is goed voor bijna 50% van het wereldwijde eindenergieverbruik. Naarmate deze systemen steeds meer met meerdere energiedragers worden verbonden, zal hun complexiteit aanzienlijk toenemen. Traditionele software die wordt gebruikt in stadsverwarmings- en industriële warmtenetten is niet langer voldoende om dit niveau van complexiteit te beheren. Dit vergroot de behoefte aan digitale en datagestuurde oplossingen om de efficiëntie te verbeteren, slimmere besluitvorming mogelijk te maken en betrouwbare energielevering te garanderen.

Gradyent, opgericht in 2019, biedt een realtime Digital Twin Platform dat verwarmings- en koelnetwerken optimaliseert, koolstofvrij maakt en transformeert. Het bedrijf is zeer snel gegroeid en heeft zijn omzet in iets minder dan drie jaar verdrievoudigd.

Gradyent werkt momenteel samen met toonaangevende energieleveranciers in meer dan 35 steden in Europa, waaronder Veolia, Helen, Iqony, Shell, Uniper, Gasunie (WarmtelinQ) en nog veel meer.

Claude Kamga, Director, Private Equity bij Blue Earth Capital, zei: “Gradyent heeft zichzelf snel gevestigd als leider in het optimaliseren en transformeren van warmtenetten met zijn Digital Twin Platform, dat helpt emissies en operationele kosten te verminderen. Dit zijn belangrijke bijdragen om de wereldwijde energietransitie naar flexibele, geïntegreerde energiesystemen te stimuleren. Dit past perfect bij de toewijding van Blue Earth Capital om impactvolle, innovatieve oplossingen te ondersteunen die decarbonisatie kunnen versnellen.”

Optimaliseren van Europese verwarmings- en koelnetten om kosten en emissies te verlagen

Het realtime Digital Twin Platform van Gradyent stelt energieleveranciers in staat om prestaties te optimaliseren, CO2-uitstoot tot 10% te verminderen, operationele kosten te verlagen, tot 20% lagere CapEx te behalen en slimmere operationele en zakelijke beslissingen te nemen.

De Digital Twin maakt een digitale kopie van het volledige verwarmings- en koelnet van productie tot distributie naar eindgebruikers, waarbij geografische, weers- en sensorgegevens worden gecombineerd met op fysica gebaseerde modellen en AI. Hiermee kunnen energieleveranciers hun systemen optimaliseren, de operationele controle verbeteren en simulaties van toekomstige situaties uitvoeren.

De Digital Twin optimaliseert zelfs de meest complexe stadsverwarmingssystemen van begin tot eind en geeft realtime inzichten weer in een duidelijke, intuïtieve webapplicatie.

Het platform heeft al tastbare resultaten opgeleverd. Helen, een Fins energiebedrijf dat een van de grootste stadsverwarmingssystemen van Europa (7 TWh/jaar) exploiteert, implementeert Gradyent’s Digital Twin om vraagbeheer te optimaliseren, efficiëntie te verbeteren en warmteverliezen en CO2-uitstoot in realtime te verminderen. Bovendien konden de inzichten die de offline analyse van de Digital Twin opleverde, Helen in staat stellen om een ​​van haar kolencentrales te sluiten, waardoor de totale CO2-uitstoot van Helsinki’s warmteproductie met wel 40% werd verminderd.

Timo Aaltonen, SVP van Heating and Cooling bij Helen, merkte op: “Het maximaliseren van de kansen voor stadsverwarming is cruciaal om de energietransitie te laten slagen. Gradyent’s Digital Twin maakt het mogelijk om concrete scenario’s te analyseren, vraag en aanbod te optimaliseren, knelpunten te identificeren en de inbedding van nieuwe activa te bestuderen.”

Gradyent werkt ook samen met Veolia, een van de grootste stadsverwarmingsoperatoren van Polen, om Digital Twins te bouwen die bron- en netwerkactiviteiten optimaliseren. Het partnerschap begon in Łódź en breidt zich momenteel uit naar Poznań. De oplossing integreert warmtevraag, weersvoorspellingen en elektriciteitsprijzen om dispatchers te helpen de dagelijkse activiteiten efficiënt te beheren en Veolia’s transitie naar 4G-stadsverwarming te ondersteunen.

Luiz Hanania, CEO en Country Director van Veolia in Polen, CFO voor CEE, merkte op: “Bij Veolia implementeren we voortdurend nieuwe duurzame technologieën. De Digital Twin stelt ons in staat om een ​​hoger niveau van optimalisatie te bereiken door bestaande gegevens te benutten om onze warmteproductie en -distributie te verbeteren, en deze perfect af te stemmen op het werkelijke verbruik. Bovendien kunnen we Polen concurrerende warmte bieden en Polen helpen om zijn klimaatdoelen sneller te behalen.”

Gradyent stimuleert op vergelijkbare wijze de transformatie van industriële warmtenetten. Shell is bijvoorbeeld een partnerschap aangegaan met Gradyent om een ​​Digital Twin te testen voor zijn stoomnet in het Shell Energy and Chemicals Park in Rotterdam, ter ondersteuning van Shell’s inzet om zijn scope 1 en 2 emissies tegen 2050 terug te brengen tot netto nul.

De verschuiving naar flexibele en geïntegreerde energiesystemen stimuleren

Tegen 2030 zal de wereldwijde behoefte aan flexibele activa zoals e-boilers, warmtepompen en warmtekrachtkoppeling (WKK) naar verwachting vertienvoudigen. Dit vereist een grotere sectorkoppeling over meerdere energiedragers, waaronder verwarming, koeling, stoom, elektriciteit en CO2. Deze verschuiving brengt meer complexiteit en marktvolatiliteit met zich mee, waardoor realtime-optimalisatie essentieel is voor het verminderen van emissies, het verlagen van kosten, het verzekeren van de veerkracht van het systeem en het voldoen aan de behoeften van klanten.

Hervé Huisman, CEO en medeoprichter van Gradyent, legt uit: “Naarmate verwarmings- en koelnetten meer geïntegreerd raken met andere energiedragers, is het efficiënt beheren van meerdere energiebronnen cruciaal. Het Digital Twin Platform van Gradyent optimaliseert, decarboniseert en transformeert zelfs de meest complexe sectorgebonden energiesystemen. Door bedrijven in staat te stellen om opwekking en distributie over dragers te coördineren en tegelijkertijd kostenoptimale beslissingen te nemen, stimuleren we meer flexibiliteit – en helpen we bedrijven bij het navigeren door deze transformatie, het verminderen van emissies en het verbeteren van de efficiëntie op de lange termijn.”

Groei en wereldwijde impact versnellen

Met de nieuwe Series B-financiering zal Gradyent de mogelijkheden van het Digital Twin Platform uitbreiden en zijn team laten groeien, dat momenteel bestaat uit meer dan 120 energiespecialisten, ingenieurs, datawetenschappers en vooraanstaande consulting alumni. Deze investering zal de wereldwijde expansie van Gradyent versnellen, waardoor het meer energieleveranciers kan ondersteunen bij het optimaliseren en transformeren van verwarmings- en koelnetten wereldwijd.

Mikko Huumo, Investment Manager bij SEB Greentech Venture Capital, merkte op: “Verwarmings- en koelnetten decarboniseren in recordtempo. Energiebedrijven vervangen CO2-uitstotende verwarmingseenheden door diverse geëlektrificeerde activa, warmtebronnen en opslagoplossingen, waardoor optimalisatie complexer is dan ooit tevoren. Het Digital Twin Platform van Gradyent is perfect getimed en totaal uniek om te profiteren van volatiele elektriciteitsprijzen om betaalbare koolstofarme verwarming aan hun klanten te leveren.”

Share Button