Laatst was ik bij mijn kapper in de plantagebuurt in Amsterdam. De kapsalon zit al een halve eeuw tegenover Artis en het is altijd leuk om te horen hoe “onze” buurt vroeger was en wat er (niet) is veranderd. Verrassend vaak gaat het gesprek ook over de bank en beleggen. ‘Wat bedoelen jullie precies met duurzaam beleggen’, wilde ze nu weten.
Geen internationaal erkend begrip
Het is een voor de hand liggende, maar toch ook lastig te beantwoorden vraag. Want duurzaam beleggen is helaas geen internationaal erkend begrip. Elke bank of asset manager geeft er op zijn eigen manier invulling aan. Van een internationale marktstandaard is nog geen sprake.
Om beleggingen wereldwijd te verduurzamen, stelde secretaris-generaal Koffi Annan van de Verenigde Naties in 2005 samen met twintig toonaangevende beleggingsinstellingen de Principles for Responsible Investing (de PRI) op. Inmiddels zijn er meer dan 1600 beleggers die volgens deze normen opereren. De normen van de PRI zijn echter vrijblijvend en niet gebaseerd op strenge regels. Zo moet je volgens deze normen rekening houden met duurzaamheid, maar is het niet zo dat je alleen in duurzame bedrijven mag beleggen. Niet elke belegger die de PRI ondertekent, is dus per definitie een duurzame belegger.
Bij ABN AMRO spreken we pas over duurzaam beleggen als bepaalde niet-duurzame activiteiten worden uitgesloten en als er sprake is van het selecteren van beleggingen op basis van de mate waarin een bedrijf ”duurzaam onderneemt”. Hierbij worden de prestaties op 1) milieu-, 2) sociaal- en 3) beleidsgebied (Environment, Social en Governance, kortweg “ESG”) gemeten. Duurzaamheidsbeleid maar juist ook de daadwerkelijke activiteiten van een bedrijf spelen daarbij een belangrijke rol.
… waar beleg je dan wel in?
Dat is dus best ingewikkeld. Gelukkig was mijn kapper na mijn uitleg de weg nog niet kwijt. Ze stelde de vraag waar het eigenlijk allemaal om draait: ‘Waar beleg je dan in als je voor duurzaam beleggen kiest?’ De meeste beleggers vragen juist waar we níet in beleggen dus ik was blij met deze vraag. Omdat ik inmiddels zo gewend ben aan termen als uitsluitingen, beleid, certificeringen en andere normen binnen de verschillende bedrijfssectoren moest ik wel even nadenken over voorbeelden zonder jargon te gebruiken.
Groot en klein, dichtbij en ver van huis
Het zal u net als mijn kapper niet verbazen als ik vertel dat een belegging in windmolenfabrikant Vestas duurzaam is. Of dat onze duurzaam beleggende klanten samen met de ontwikkelingsbank FMO een windmolenpark in Costa Rica financieren. Een minder voor de hand liggend voorbeeld is het Deense Novo Nordisk. Het bedrijf specialiseert zich in het bestrijden en behandelen van diabetes. Naast de duurzame bedrijfsactiviteiten gaat het bedrijf zeer bewust om met grondstoffen en heeft het bedrijf een sterke reductie van CO2-uitstoot weten te realiseren.
Vanzelfsprekend hebben we bij duurzaam beleggen ook aandacht voor opkomende landen, waar de problemen vaak het grootst zijn. Door middel van een lening beleggen we bijvoorbeeld in Banco Continental, de grootste bank in Paraguay – een van de armste landen van Zuid-Amerika met zeer grote inkomensongelijkheid. Het land heeft belang bij een groeiende agrarische sector waardoor er stelselmatig regenwoud is gekapt. De bank heeft belangen in de agrarische sector en heeft nu afspraken gemaakt over het behoud van het regenwoud.
BMW duurzamer dan Tesla?
Daarnaast beleggen we in alledaagse bedrijven die uitblinken op gebied van duurzaamheid. Een minder voor de hand liggend voorbeeld daarvan is de autobouwer BMW. Op de ranglijsten is dit een bedrijf dat het zeer goed doet op gebied van duurzaamheid, zelfs beter dan concurrenten als Fiat, met gemiddeld kleinere auto’s en de laagste uitstoot, of Tesla, met uitsluitend elektrische auto’s. Het beloningsbeleid van het management is mede gebaseerd op duurzaamheidsprestaties van het bedrijf en met projecten zoals de i3 experimenteert BMW met nieuwe productiemethoden. De i3 is bijvoorbeeld voor 95% recyclebaar.
Donkergroen en lichtgroen
Toch kan je veel discussie hebben over de vraag of een belegging of bedrijf nu wel of niet duurzaam is. Zouden we überhaupt moeten beleggen in fabrikanten van auto’s die op fossiele brandstof rijden? En wat heeft meer effect: beleggen in nieuwe technieken, het verduurzamen van ’s werelds grootste bedrijven of geld lenen aan ontwikkelingslanden?
De bedrijven waar we in beleggen variëren en zo ook de mate van duurzaamheid. Je zou kunnen zeggen dat we in “donkergroene” en “lichtgroene” bedrijven beleggen. In pioniers die in de toekomst impact gaan maken en in grote bestaande bedrijven die direct een grote impact kunnen maken. Ik hoop dat uit dit artikel blijkt dat het beleggen in deze mix van bedrijven met recht “duurzaam beleggen” te noemen is.
Of ook mijn kapster overtuigd is? Ik zal het haar vragen de volgende keer.
Vincent Triesschijn, Sustainability Manager Investments ABN AMRO Bank