DSM heeft een voedingssupplement ontwikkeld dat de methaanuitstoot van koeien verlaagt. Zulke oplossingen passen in de impactbeleggingen van PGGM, aldus Marek Troszczynski van Genderen.
Een kalm grazende koe in een weelderig groen weiland – het is niet onmiddellijk de associatie die mensen hebben bij klimaatverandering. Dat kan echter veranderen.
Enigszins onderbelicht is de bijdrage die koeien leveren aan de opwarming van de aarde door hun uitstoot van methaan. Dit gas dat ze via boeren en in minder mate door winden uitstoten is een krachtig broeikasgas. Als methaan in de lucht terechtkomt, absorbeert het de zonnewarmte, wat leidt tot opwarming van de atmosfeer.
Ofschoon methaan niet zo lang in de atmosfeer aanwezig blijft als kooldioxide, heeft het vanwege zijn warmte-absorberende eigenschappen een veel nadeliger effect op ons klimaat. Volgens wetenschappers is methaan 86 maal zo krachtig als kooldioxide1)..
Koeien hebben vier magen, waarin miljarden bacteriën helpen het voedsel te verteren. Het probleem is dat sommige bacteriën ook methaan produceren dat door de koe wordt uitgestoten. Wetenschappers van DSM hebben een molecuul gevonden dat een enzym onderdrukt waarvan bekend is dat het de methaanproductie van die bacteriën veroorzaakt. Deze moleculen kunnen aan de normale voeding van koeien worden toegevoegd. Op die manier wordt de methaanproductiecapaciteit van de koe verlaagd terwijl het dier zich voedt.
In Europa produceren 22 miljoen melkkoeien ongeveer 157 miljoen liter melk. Dit veroorzaakt 148 miljoen ton aan methaanuitstoot. Als deze hoeveelheid met een kwart kan worden teruggebracht, scheelt dat 37 miljoen ton aan uitstoot. Dit is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot als gevolg van het elektriciteitsgebruik van 5,5 miljoen huishoudens per jaar, voldoende voor alle verlichting van Zwitserland en Denemarken.
Met dank aan DSM