De aandelen van PFZW met ondernemingen die zijn geselecteerd op maatschappelijke impact én financieel rendement houden zich beter in crisistijd dan de brede index, schrijven Martin Eijgenhuijsen en Dirk-Jan Verzuu van PGGM.
In tijden van grote stress op financiële markten en paniekerige reacties op de beurs is het voor een pensioenbelegger zaak houvast te zoeken in de lange termijnvooruitzichten van ondernemingen en hun maatschappelijke impact.
Dit komt tot uitdrukking in het mandaat van Pensioenfonds Zorg en Welzijn om een deel van haar aandelenbeleggingen impactvol te investeren voor de langere termijn. Wij noemen het ‘Beleggen in Oplossingen’, maar impact-beleggingen mag ook.
In dit mandaat wordt belegd in ondernemingen die een positieve impact hebben op de maatschappij, kwalitatief hoogwaardig zijn en naar verwachting een goed rendement bieden op de lange termijn. Dit zijn dan ook precies de ondernemingen die in tijden van crisis, zoals de huidige Coronacrisis, minder hard dalen dan de markt.
De bedrijven in deze portefeuille beschikken over het algemeen over een zeer solide balans en een uitstekend management, ze kunnen dus tegen een stootje. Bovendien draait hun business om het genereren van positieve maatschappelijke op de langere termijn. PFZW wil die impact via haar beleggingen maken op vier thema’: Gezondheidszorg, Klimaat, Waterschaarste en Voeding. Die blijven, ook tijdens een hevige crisis, altijd van groot belang.
In deze portefeuille zit een behoorlijk aantal ondernemingen die direct bijdragen aan het verzachten of zelfs aan het oplossen van de Coronacrisis. Denk aan de farmaceutische sector waar onze portefeuilleonderneming Gilead bezig is met de ontwikkeling van een medicijn tegen het Coronavirus. Dit medicijn, remdesivir, is een virusremmer die een aantal jaren geleden ook al beschikbaar werd gesteld tegen het dodelijke ebolavirus. Nu stelt Gilead dit medicijn ook in Nederland vervroegd beschikbaar voor ernstig zieke Coronapatiënten.
Een andere onderneming in de medische sector, Medtronic, voorziet ziekenhuizen en klinieken wereldwijd van medisch-technologische apparaten en producten. De vraag naar beademingsapparatuur en -filters is enorm toegenomen en vanuit het distributiecentrum in Heerlen worden zo’n 15 duizend ziekenhuizen en klinieken in Europa voorzien van deze levensreddende apparaten. Maar ook de Chinese onderneming Microport, een medische-technologiebedrijf dat deel uitmaakt van onze portefeuille, maakt apparatuur die gebruikt wordt bij longziekten. Dit is één van de weinige ondernemingen waarvan de beurskoersen hard gestegen zijn gedurende de crisis.
Abbott Labs, een Amerikaans medische-technologiebedrijf claimt een moleculaire test te ontwikkelen die al na vijf minuten kan laten zien of iemand besmet is met het Coronavirus. Deze test zal naar verwachting begin april, na formele goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder FDA, op de markt komen. Abbott verwacht zo’n 50.000 testen per dag te gaan leveren. Andere ondernemingen in portefeuille, het Franse Eurofins en de Amerikaanse bedrijven Thermo Fisher en Danaher, zijn eveneens betrokken bij tests die het virus snel kunnen opsporen.
Veel ondernemingen zijn in tijden van crisis bereid hun producten zonder winstoogmerk te leveren. Medtronic heeft haar designspecificaties van beademingsapparatuur vrijgegeven, Gilead heeft afgezien van de weesgeneesmiddelenstatus voor het medicijn remdesivir. Novartis, een Zwitserse farmareus, gaat tot 130 miljoen doses hydroxchloroquine doneren in de strijd tegen het Coronavirus. Deze stof wordt gebruikt ter voorkoming en bestrijding van malaria en voor de behandeling van auto-immuunziekten, maar zou ook effectief kunnen zijn tegen het Coronavirus. Teva, een Israëlische producent van niet-gepatenteerde geneesmiddelen, heeft onlangs ook aangegeven hydroxchloroquine te gaan doneren.
Niet alleen bedrijven in de gezondheidszorg leveren een bijdrage aan de bestrijding van de crisis. Zo maakt het Britse Reckitt Benckiser veel ontsmettingsmiddelen als Dettol, Lysol, handzepen en dergelijke. Dat zijn onmisbare producten in de huidige crisis. Maar ook de Nederlandse onderneming DSM is onlangs begonnen met de productie van ontsmettingsmiddelen. Waar Reckitt Benckiser vooral consumenten de helpende hand toesteekt met ontsmettingsmiddelen doet het Amerikaanse Ecolab, een belangrijke leverancier aan ziekenhuizen, dit op industriële schaal.
In deze portefeuille belegt PFZW ook in ondernemingen waarvan de producten in alle tijden geconsumeerd blijven worden. Voedingsmiddelenbedrijven als Unilever en Nestlé, maar ook aan het Amerikaanse Sprouts Farmers Market (verkoop van verse groenten en fruit) en Hain Celestial (fabrikant van gezonde voeding). Ook deze ondernemingen doorstaan de huidige crisis relatief goed.
De impact-aandelenportefeuille gedraagt zich dus op dit moment zoals mocht worden verwacht. Een relatief stabiele portefeuille die minder hard daalt in tijden van crisis. De positieve impact van deze ondernemingen op de samenleving verandert niet door een crisis en wordt er op sommige gebieden zelfs door benadrukt.
Martin Eijgenhuijsen, Senior Investment Manager PGGM
Dit blog werd eerder geplaatst op de website van PGGM