Langetermijnbeleggers staan voor verschillende grote uitdagingen. Beleggingen met een hoog risico, zoals aandelen of bedrijfsobligaties, hebben niveaus bereikt die het rendementspotentieel op lange termijn aanzienlijk inperken. De kans dat een groot aantal economieën weinig groei laten zien, is een andere dempende factor. Daarnaast is de explosieve groei van de wereldeconomie de laatste vijftig jaar ten koste gegaan van natuurlijke grondstoffen. Dit is geen duurzaam pad, waarschuwt Francesco Curto, Global Head of Research bij DWS.
Voor beleggers betekent dit dat zij moeten nadenken over hun beleggingsstrategie. DWS Research Institute heeft daarom voor het eerst langetermijnramingen voor ESG-beleggingen opgesteld en deze vergeleken met prognoses voor traditionele beleggingen. “Uit het onderzoek blijkt dat de rendementskansen voor aandelenbeleggingen die voldoen aan ESG-criteria in de meeste regio’s beter zijn dan van klassieke beleggingen”, zegt Curto. “Neem bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen: als deze duurzaam worden belegd, verwacht het DWS Research Institute over een periode van 10 jaar een gemiddeld rendement van 6%, vergeleken met slechts 5,1% voor een traditionele belegging. Voor rentebeleggingen ligt dat ietsjes anders: de rendementen van ESG- en traditionele beleggingen verschillen niet veel.”
Vanuit een regionaal perspectief zijn de DWS-deskundigen positief over Azië. Uit het onderzoek blijkt dat de economische opleving, die in bijna alle regio’s op korte termijn wordt verwacht na de ernstige dip als gevolg van de pandemie, waarschijnlijk op veel sterkere pijlers rust dan in veel westerse geïndustrialiseerde landen. Dit is volgens Curto te danken aan gunstige demografische trends en pluspunten qua productiviteitsontwikkeling. De vooruitzichten voor Aziatische aandelen en obligaties zijn dan ook positief.
Een ander belangrijk punt dat de DWS-experts aan beleggers willen meegeven is dat in tijden van slinkende rendementen, strategische asset-allocatie nog belangrijker is dan ooit tevoren.