De beleggingswereld is er al een poosje druk mee, maar voor de rest weet nog bijna niemand wat er staat te gebeuren op 10 maart a.s. Bijzonder, want het gaat over de toekomst van onze planeet. En hoe die door nieuwe Europese regels voor duurzaam beleggen weer een stukje groener wordt. Daarom de hoogste tijd voor dit artikel, om in vogelvlucht duidelijk te maken waarom er wetgeving is over duurzaam beleggen. En wat die wetgeving betekent voor jou, de belegger.
Al in 2006 sprak Kofi Annan de grootste investeerders ter wereld aan op meer duurzaamheid in hun beleggingen. Hij wilde hiermee de financiële wereld betrekken bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het is dus alweer 15 jaar geleden dat aan investeerders gevraagd werd breder te kijken dan alleen financieel rendement. Maar ook duurzaamheid en maatschappelijke impact mee te nemen in hun analyses.
Het is al langer duidelijk dat bijvoorbeeld klimaatrisico’s een heel groot risico zijn voor onze aarde en dus ook de economie. Overheden en bedrijven hebben daar een grote rol in. Willen we een leefbare aarde houden, dan is het dus heel belangrijk om te zorgen dat overheden en bedrijven zo snel mogelijk aan de gang gaan met deze risico’s.
Groen en sociaal
De Europese Unie (EU) heeft dit opgepakt en een paar jaar geleden wetgeving in gang gezet om te zorgen dat voor beleggers duidelijk is welke bedrijven en beleggingen veel of juist weinig rekening houden met de zogenaamde “ESG-factoren”. Dit staat voor de prestaties op het gebied van milieu (environment), sociale aspecten (social) en goed ondernemingsbestuur (governance).
Duurzaamheid financiële producten
10 maart is dus de eerste stap in het wetgevingsproces van de EU. Vanaf die datum moeten alle aanbieders aan (toekomstige) klanten duidelijk maken of hun beleggingen duurzaam zijn. En zo ja: hoe duurzaam. Denk hierbij aan allerlei producten waar beleggingen in zitten: je levensverzekering, je pensioen, je lijfrenterekening/polis of je beleggingsrekening bij je hypotheek. De nieuwe regels gelden voor uiteenlopende aanbieders zoals banken, verzekeraars, fondshuizen, vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs, en hypotheekadviseurs.
3 soorten beleggingen
Om die duurzaamheid duidelijk te maken, onderscheidt de EU 3 soorten beleggingen, genoemd naar artikelen die in Verordening 2019/2088 staan:
- Grijs: Niet duurzame beleggingen: zogeheten artikel 6-beleggingen;
- Lichtgroen: Beleggingen die deels rekening houden met ESG-factoren: artikel 8-beleggingen;
- Donkergroen: Beleggingen die als doel hebben om ecologische en/of sociaal maatschappelijke impact te realiseren: de artikel 9-beleggingen.
Dit is dus de eerste stap in het wetgevingsproces: vertellen aan de belegger waar die in belegt. Zodat de belegger kan bepalen of de beleggingen die hij/zij heeft klopt met zijn persoonlijke duurzame overtuigingen. Alle partijen moeten deze informatie duidelijk op hun website hebben staan. En ook in de informatie die ze vooraf aan hun (potentiële) klanten sturen, moet duidelijk te lezen zijn hoe duurzaam de gekozen beleggingen zijn.
Vervolgstappen na 10 maart
Gelukkig blijft het hier niet bij. Want er is meer transparantie mogelijk om betere keuzes te kunnen maken bij duurzaam beleggen. Zo wil je als klant graag weten waarom een bank of adviseur kiest voor een bepaalde belegging. Liefst wil je als consument controleren hoe ‘groen’ een bepaalde belegging is. En: past die belegging dan nog bij jouw persoonlijke profiel?
Vanaf 1 januari 2022 geldt daarom aanvullende wetgeving. Die moet ervoor zorgen dat er nog meer betrouwbare informatie komt over alle schakeringen van groen en sociaal beleggen. Zodat beleggers een bewuste keuze kunnen maken tussen bedrijven en aanbieders die het beste scoren op duurzaamheid. Hierover zeker meer in een volgend artikel!
Dit artikel is het eerste in een serie over de nieuwe regels en wetten over duurzaam beleggen.
Hubrien Meijaard FFP, CFP, RLP, onafhankelijk financieel lifeplanner en duurzaam vermogensadviseur. Samen met Wouter van Leusen is hij partner in Stan&Wende duurzaam beleggen – want later begint nu.