Duurzaam beleggen is uitgegroeid van een niche naar een hoofdstroming. Bedrijven die hun positieve bijdrage aan de samenleving niet weten te formuleren, hebben geen duurzaam bedrijfsmodel. Vooral jongere beleggers zijn zich daarvan steeds beter bewust, bleek in de vijfde aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard, die vanaf vandaag is te bekijken. Gasten hierin waren Martijn Rozemuller (VanEck), Judith Sanders (ABN Amro) en Karel Mercx (Beleggers Belangen).
Volgens Judith Sanders is duurzaam beleggen veel meer dan het uitsluiten van investeringen in roken, wapens, porno en gokken. “De volgende stap is te beleggen in bedrijven die juist wél een positieve impact hebben op milieu, mensen en goed bestuur.” Daarbij bestaat volgens de beleggingsstrateeg van ABN Amro geen goed of fout. “We gaan het gesprek aan met alle bedrijven die willen verbeteren, want juist in het midden is de meeste winst te boeken.”
Het uitsluiten van bedrijven was tien jaar geleden een goed begin, maar nu moeten we voor duurzaam beleggen een stapje extra zetten, beaamt Martijn Rozemuller. De vraag welke bedrijven een positieve impact hebben, is echter niet altijd makkelijk te beantwoorden. “Zo is de mijnbouwsector in het algemeen vervuilend, maar we hebben wel bepaalde grondstoffen nodig om elektrisch te kunnen rijden.”
Sanders en Rozemuller zijn het er over eens dat duurzaamheid zeker niet ten koste hoeft te gaan van het rendement. Sterker nog, door corona hebben oliebedrijven en de reissector het in het afgelopen jaar juist bijzonder slecht gedaan, terwijl bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op hernieuwbare energie juist floreerden. Rozemuller: “Bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel zijn zich in het algemeen beter bewust van de risico’s. Dat is altijd in het voordeel van beleggers.”
In het eerste deel van het webinar namen Rozemuller en Karel Mercx de actualiteit door en daarbij konden ze natuurlijk niet heen om de recente recordstand van de AEX. Er is geen reden voor hoogtevrees, menen beide experts, want niemand weet wanneer er een correctie gaat komen. “Met periodieke inleggen een goed gespreide portefeuille opbouwen” is daarom nog steeds het devies van Mercx. “Daarbij verwacht ik de komende jaren meer van opkomende markten dan van de VS. “