Aanzienlijke groei van duurzame aandelenfondsen in de afgelopen 5 jaar

Bron
EFAMA

Vandaag publiceerde de European Fund and Asset Management Association (EFAMA) de nieuwste editie van haar Market Insights-serie, getiteld “Sustainable equity UCITS: promoting sustainable business models”. Deze publicatie biedt een diepgaande analyse van de trends en dynamiek binnen de markt voor duurzame equity UCITS, met aandacht voor de snelle groei van nettoactiva en het veranderende beleggerslandschap van de afgelopen jaren.

UCITS staat voor ‘Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities’. In andere woorden: Instellingen voor Collectieve Belegging in Effecten. Het is een regelgevingskader van de Europese Unie waarmee beleggers beschermd worden.

Belangrijkste bevindingen:

  • Duurzame equity UCITS vormden 24% van de totale duurzame UCITS in 2023, tegen 15% in 2019. De nettoactiva van deze fondsen zijn de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, van EUR 0,6 biljoen naar EUR 1,3 biljoen.
  • Ondanks de marktvolatiliteit en economische onzekerheden hebben duurzame equity UCITS veerkracht getoond met positieve netto-instroom, met name opmerkelijk in 2021 toen de netto-instroom EUR 231 miljard bedroeg. Hoewel de netto-instroom in 2022 en 2023 lager was, bleef de vraag naar deze fondsen sterk vergeleken met wereldwijde trends, wat het vertrouwen van beleggers in duurzame investeringen onderstreept.
  • Bijna 20% van de duurzame aandelen-UCITS wordt geclassificeerd als Artikel 9-fondsen, terwijl 70% Artikel 8-fondsen zijn, wat een voorzichtig beleggerssentiment weerspiegelt te midden van regelgevende onzekerheden. De lopende herziening van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) zal naar verwachting duidelijkere definities en ondersteuning bieden voor transitiefinanciering.
  • Gemiddeld hebben duurzame aandelenfondsen consistent positieve netto-prestaties geleverd, vergelijkbaar met niet-duurzame aandelen-UCITS. Deze fondsen zijn doorgaans kosteneffectief, wat gunstig is voor beleggers met duurzaamheidsvoorkeuren.

Vera Jotanovic, Senior Economist bij EFAMA, merkte op: “Duurzame aandelen-UCITS omvatten niet alleen een breed scala aan duurzaamheidsthema’s die inspelen op uiteenlopende voorkeuren van beleggers, maar zijn ook een veerkrachtig beleggingsproduct met concurrerende rendementen. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor beleggers.”

Anyve Arakelijan, beleidsadviseur bij EFAMA, voegde toe: “Naarmate het regelgevingslandschap evolueert, verwachten we dat het kader voor duurzame financiering meer op beleggers gericht wordt, inconsistenties met andere EU-regelgeving oplost en meer ondersteuning biedt voor transitiefinanciering, wat de duurzame vooruitgang verder stimuleert en de langetermijndoelstellingen van de EU op het gebied van duurzaamheid bereikt.”

Share Button