ASN Bank breidt leningdeel ASN Duurzaam Wonen uit met onder meer klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen

Partner

ASN Bank breidt de bestedingsmogelijkheden van ASN Duurzaam Wonen uit. ASN Duurzaam Wonen is het leningdeel binnen de ASN Hypotheek om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Naast energiebesparende maatregelen biedt ASN Bank binnen ASN Duurzaam Wonen nu ook financiering aan voor klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen. Zoals de aanleg van een groen dak, beplanting in de tuin of in de muur gebouwde nestkasten. Dat was al mogelijk met de reguliere ASN Hypotheek, maar nog niet binnen ASN Duurzaam Wonen. Dit maakt ASN Bank de eerste hypotheekaanbieder in Nederland die klanten de mogelijkheid geeft om dergelijke maatregelen mee te financieren tegen een lagere rente dan de reguliere hypotheek.

ASN Duurzaam Wonen werd in 2018 gelanceerd als optioneel leningdeel binnen de ASN Hypotheek, met een looptijd van maximaal 30 jaar en een lagere rente dan de reguliere hypotheek. Met het afsluiten van dit leningdeel krijgen klanten ook een rentekorting op de ASN Hypotheek. Tot nu toe was de besteding van dit leningdeel beperkt tot de energiebesparende maatregelen zoals vermeld in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK).

Per 15 oktober 2024 geeft ASN Duurzaam Wonen de mogelijkheid tot het financieren van nieuwe maatregelen, waarmee huiseigenaren (naast energiezuinigheid) ook kunnen investeren in de klimaatbestendigheid en biodiversiteit van hun woning en tuin. Het financieren van dit type maatregelen tegen een lagere rente dan de reguliere hypotheek is uniek in Nederland.

  • Klimaatadaptieve maatregelen zijn gericht op het opvangen en goed afvoeren van een teveel aan neerslag, zoals blauwe daken, infiltratiekratten en waterdoorlatende tuinverharding.
  • Natuurinclusieve maatregelen bieden ruimte aan dieren en planten in de omgeving, zoals groene gevels, beplanting in de tuin en in de muur gebouwde nestkasten.

Uniek aanbod

Veel hypotheekaanbieders ondersteunen verduurzaming. Toch werkt de hypotheek van ASN Bank anders dan de meeste producten van andere aanbieders. Zo betalen klanten die voor minimaal € 2.500 verduurzamen niet alleen een lagere rente over het leningdeel voor verduurzaming, maar krijgen zij ook een rentekorting op hun reguliere hypotheek. Dat geldt ook als klanten een huis met energielabel B, C, D, E, F of G kopen, zolang ze maar voor minimaal € 2.500 gaan verduurzamen met ASN Duurzaam Wonen. ASN Bank wil hiermee alle woningeigenaren stimuleren om een stapje te zetten in de verduurzaming van hun huis. Ook als het gaat om een klein bedrag of voor een woning die nog geen goed energielabel krijgt.

Hypotheekrenteaftrek

De kosten voor de energiebesparende, klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen kwalificeren als verbetering van de eigen woning en kunnen daarmee in box 1 gefinancierd worden. Daardoor is de rente op dit deel van de hypotheek in beginsel gewoon aftrekbaar, mits aan de overige fiscale voorwaarden wordt voldaan.

Oproep aan de markt

ASN Bank roept andere hypotheekaanbieders op om ook klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen op te nemen in het leningdeel voor woningverduurzaming. Of anders expliciet te vermelden of dergelijke maatregelen in de reguliere hypotheek meegefinancierd kunnen worden. Hierdoor kunnen klanten en hypotheekadviseurs bewuster keuzes maken over verduurzaming en de financiering ervan.

Met de uitbreiding van de maatregelen die gefinancierd kunnen worden binnen ASN Duurzaam Wonen wil ASN Bank verdere woningverduurzaming stimuleren.

“Woningverduurzaming mag ruimer worden gedefinieerd dan alleen energie besparen. Met dit nieuwe aanbod kunnen we huiseigenaren nog beter helpen om hun woning in alle opzichten ‘groener’ te maken. Deze maatregelen dragen niet alleen bij aan een energiezuiniger huis, maar ook aan het lokaal verminderen van wateroverlast en versterken van de biodiversiteit,” aldus Annelieke Oort-Oerlemans, expert Duurzaam Wonen bij ASN Bank.

Meer informatie

 

Share Button