Crowdfundingplatform Enerfip brengt toegankelijk financieren van groene energieprojecten naar Nederland

Enerfip, Europa’s toonaangevende crowdfunding-platform voor projecten binnen de energietransitie, opent zijn deuren in Nederland. Na een succesvolle introductie in Zuid-Europa, met al meer dan €545 miljoen geïnvesteerd vermogen in 466 projecten, biedt Enerfip nu ook Nederlanders een toegankelijke manier om in duurzame projecten te beleggen.

Nederlandse huishoudens zijn in toenemende mate bezig met hun individuele impact op duurzaamheid en de energietransitie. Bovendien geeft tegenwoordig ongeveer de helft van de beleggers aan met duurzaamheid bezig te zijn (bron: AFM). Voor deze beleggers waren echter tot dusver de mogelijkheden beperkt of niet transparant over de bestemming van het geïnvesteerde geld. Zij waren veelal aangewezen op beursgenoteerde beleggingen, waar vaak een directe impact op duurzaamheid en de energietransitie ontbreekt of lastig meetbaar is. Om direct in een project te kunnen investeren moest substantieel kapitaal ingebracht worden en moet de mogelijkheid er zijn om dat te doen.

Enerfip is groot geworden doordat het beleggers mogelijk maakt om duurzame projecten vanaf een klein bedrag (minimaal €10) te financieren, zodat iedereen op verantwoorde wijze kan investeren. Deze projecten zijn momenteel verspreid over Italië, Spanje en Frankrijk. Het lange termijn doel van Enerfip is om ook Nederlandse duurzame projecten aan te sluiten op het platform, zodat beleggers tevens op eigen bodem impact kunnen realiseren.

Julien Hostache, Chairman en medeoprichter van Enerfip, zegt: “We zijn verheugd dat we Nederland de expertise van Enerfip op het gebied van verantwoorde financiering van Europese duurzame projecten kunnen bieden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een directe impact kan realiseren op de toekomst met zijn investeringen. Door een brede selectie van hoogwaardige, impact-gedreven investeringsmogelijkheden aan te bieden, zorgen we ervoor dat we met zijn allen een steentje bij kunnen dragen aan de energietransitie.”

Drempel moet verlaagd worden

Nederland werkt de komende jaren stapsgewijs toe naar klimaatneutraliteit in 2050. Die ambitie maakt Nederland tot een interessante markt voor Enerfip. Het platform onderscheidt zich door transparante, impactvolle en laagdrempelige beleggingsmogelijkheden aan te bieden, waardoor Nederlandse consumenten al met een klein bedrag kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. De projecten waarin belegd kan worden zijn verspreid over Europa, waardoor makkelijker een breed portfolio samengesteld kan worden.

“We zijn ervan overtuigd dat Nederlandse beleggers klaar zijn om een nieuwe stap te zetten in de financiering van duurzame projecten. We kijken ernaar uit om in contact te komen met lokale investeerders die onze passie voor het versnellen en verduurzamen van ons energielandschap delen. Dat persoonlijke contact vinden wij belangrijk en daarom zijn we vanaf het eerste moment al telefonisch en per mail bereikbaar in het Nederlands,” zegt Stephen Parkins, CEO Benelux van Enerfip.

Nederlandse consumenten kunnen vanaf vandaag beginnen met investeren in schone energie en duurzame projecten via het platform van Enerfip.

Foto: Steve Parkins bij een panel tijdens AFE

 

Share Button