Mentha sluit het eerste impact buy-out fonds van de Beneluxop €153 miljoen

Bron
Mentha

Mentha, een Amsterdamse private-equity investeerder, heeft succesvol het Mentha Impact Fund I gesloten met een omvang van 153 miljoen euro. Dit is het eerste buy-out fonds in de Benelux dat zich uitsluitend richt op het investeringen in bedrijven die bijdragen aan het verbeteren van klimaat en milieu.

Het nieuwe fonds zal investeren in drie verschillende thema’s: efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen, duurzame productie- en procestechnologie en de energietransitie. Het richt zich op mkb-bedrijven met een omzet tussen 5 en 100 miljoen euro in de Benelux en Denemarken. Mentha streeft naar significante en meetbare resultaten op het gebied van klimaat- en milieu-impact, in combinatie met financieel rendement. Naast het financieren van buy-outs zal het fonds ook groeikapitaal verstrekken aan bedrijven met impactvolle resultaten.

Mentha Impact Fund I heeft investeringen aangetrokken van zowel particuliere als gerenommeerde institutionele beleggers, zoals APG (namens zijn klanten ABP & bpfBOUW) en een leidende, wereldwijde belegger uit Zwitserland. De over-inschrijving in het fonds getuigt zowel van Mentha’s gedegen beleggingsfilosofie en -aanpak als van de groeiende vraag naar ‘impact investing’.

“Allereerst zijn we trots dat we het Mentha Impact Fund I hebben gelanceerd met brede steun van verschillende investeerders. Het nieuwe fonds is een natuurlijke stap in onze ontwikkeling om ons steeds meer te richten op het verbeteren van de duurzaamheidsresultaten van onze bedrijven met een scherp oog voor mens en planeet, maar ook met gezonde financiële resultaten”, aldus Edo Pfennings, medeoprichter van Mentha en verantwoordelijk voor Mentha Impact. “We willen onze brede ervaring en kennis inzetten om bedrijven die een positieve impact hebben op het klimaat en het milieu te helpen versnellen en uitbreiden. Met onze eerste investering in Thermatras, en meer in het verschiet, zijn we ervan overtuigd dat we dit kunnen doen.”

Het Mentha Impact team bestaat uit ervaren investeringsprofessionals. Het team is intrinsiek gemotiveerd om private equity te gebruiken om de groei van ‘groene’ bedrijven te versnellen en om bedrijven met een ‘bruin’ businessmodel te ondersteunen in hun transitie naar meer duurzaamheid. Het team zal actief samenwerken met portfoliobedrijven om transformatieve groei te realiseren en zo de positieve impact te maximaliseren.

Over Mentha

Mentha is een onafhankelijk private-equityhuis, actief sinds 2006 en investeert in mkb-bedrijven in Nederland, België en Denemarken. Mentha investeert in gevestigde en winstgevende bedrijven met duidelijke groeimogelijkheden, bijvoorbeeld door organische groei, uitbreiding naar nieuwe markten of via buy-and-build. Het team van Mentha vormt een sterke, collectieve groep van investeringsprofessionals, met gedegen financiële en s ervaring. Mentha investeert momenteel vanuit Mentha Buy-Out Fund VII en Mentha Impact Fund I. Mentha werkt graag samen met ondernemers en ondernemende managementteams om samen ambitieuze groeiplannen te realiseren. Mentha ontwikkelt met haar bedrijven een actieve aanpak gebaseerd op ondernemerschap, groeiversnelling en transformatie, met aandacht voor de menselijke factor en duurzaamheid.

Share Button