Behoren ESG-investeringen tot het verleden?

ESG-investeringen, zijn de laatste jaren populairder geworden. Maar zijn ze nu nog relevant? Hoewel de recente klimaattop, COP29 in Bakoe, gemengde reacties heeft opgeleverd, blijft de top van groot belang om het klimaat op de internationale agenda te zetten. In de strijd tegen klimaatverandering moeten overheden, bedrijven en burgers blijven samenwerken. Ook onder beleggers is er interesse in investeringen die duurzaamheid en sociale impact bevorderen, maar daar zijn ondertussen ook kanttekeningen bij te plaatsen. Nathan Civile, Head of Representative Office bij beleggingsplatform Freedom24, licht deze toe.

Consumentenbewustzijn en bedrijfspraktijken

Consumenten worden zich steeds meer bewust van hun impact op het klimaat en nemen stappen richting een duurzamer leven. Bedrijven staan daardoor onder druk om duurzaam te ondernemen, waarmee ze hun reputatie kunnen verbeteren en nalevingsrisico’s kunnen verminderen. Onderzoek toont aan dat bedrijven met sterke ESG-praktijken financieel beter presteren. Beleggers zijn bereid hogere vergoedingen te betalen voor ESG-gerichte fondsen, in de verwachting van hogere rendementen.

Kritiek op ESG

ESG-fondsen en bedrijven met ESG-ambities hebben al een tijdje commentaar te verdragen. Naarmate steeds meer bedrijven ESG inzetten in hun strategie, komt er meer nadruk te liggen op het verbeteren van normen en het focussen op strategieën die meetbare positieve resultaten opleveren. De recente terugslag is deels te wijten aan de toenemende vraag naar gestandaardiseerde, transparante rapportage en scepsis over ‘greenwashing’.  Zo bleek onder meer uit onderzoek van Greenpeace dat de vijf voortrekkers in een industriële alliantie tegen plastic afval gezamenlijk ruim 1000 keer meer plastic geproduceerd te hebben dan de alliantie heeft opgeruimd. Ook kwam in het nieuws dat twintig Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, moesten stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. Dit was een eis van de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU.

Bovendien heeft de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) de verwachtingen voor duurzame transparantie verhoogd. De Europese richtlijn die steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat, maakt het voor kleinere bedrijven moeilijker om aan deze eisen te voldoen.

Waardecreatie door duurzame beleggingen

Er mag dan kritiek zijn, toch zijn er ook voordelen te noemen. Het roept de vraag op: Kunnen beleggers nog steeds waarde creëren door te investeren in verantwoorde beleggingen, zoals beleggingen in bedrijven die eerlijke lonen en verantwoorde werkomstandigheden bieden of zich hard maken voor klimaatverandering en een heldere bestuursvorm en bedrijfsethiek hanteren? Duurzame investeringen blijven aantrekkelijk, vooral voor beleggers die langetermijntrends zoals CO2-reductie en economische herstructurering prioriteren. Veel beleggers gaan verder dan eenvoudige ESG-beoordelingen en richten zich op specifieke strategieën zoals inspanningen voor het verlagen van de CO2-uitstoot en operationele transparantie. Vermogensbeheerders wijzen ook op een groeiende interesse in mid-cap fondsen met een focus op ESG.

Hoewel er de nodige kritiek is op ESG-investeringen, tonen huidige marktontwikkelingen  ook dat ESG-gerichte investeringen een blijvende trend zijn. Volgens een PwC-rapport zullen ESG-gerichte institutionele investeringen naar verwachting met 84% toenemen tot $33,9 biljoen tegen 2026, wat 21,5% van de totale beheerde activa vertegenwoordigt. Deze groei duidt op een sterke en aanhoudende interesse in ESG-investeringen.

Langetermijnvoordelen van ESG

Beleggers en vermogensbeheerders die willen investeren in ESG kunnen profiteren van verbeterde operationele marges en hogere omzetgroei van bedrijven met effectieve ESG-strategieën. Investeren in bedrijven met solide ESG-structuren kan helpen om risico’s te beperken die verband houden met klimaatverandering en sociale onrust. Op de lange termijn kunnen ESG-investeringen bijdragen aan duurzame langetermijnrendementen.

Strategie voor de toekomst

Hoewel er scepsis kan bestaan over de toekomst van ESG-investeringen, zijn ze nog lang niet passé. De groeiende vraag naar duurzame beleggingsopties wijst op een solide markt voor ESG-gerichte strategieën. Beleggers kunnen nog steeds waarde vinden in het prioriteren van duurzame investeringen. Ze sluiten aan bij bredere maatschappelijke doelen en verbeteren de financiële prestaties mogelijk.

Conclusie

Investeren in ESG (Environmental, Social, and Governance) is een veelbelovende strategie voor beleggers die zowel financiële rendementen als een positieve maatschappelijke impact nastreven. De toegenomen aandacht voor verscherpte regelgeving en controle zullen bedrijven die duurzaamheid prioriteren, waarschijnlijk helpen aan een goede marktpositie. AI-innovaties spelen ook een belangrijke rol door transparantie en operationele efficiëntie te verbeteren, wat bedrijven helpt om duurzaamheidskwesties effectiever aan te pakken.

Ondanks de obstakels die er zijn in de politiek en wetgeving, zullen bedrijven die zinvolle ESG-prestaties integreren, waarschijnlijk beter gepositioneerd zijn om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Dit biedt sterke kansen voor beleggers die zich richten op zowel rendement als impact.

Share Button