Bron
ING
Huiseigenaren die in de afgelopen jaren hun woning hebben verduurzaamd, geven aan dat het besparen op de maandelijkse energierekening de belangrijkste motivatie was, blijkt uit de ING Consumer Research. Huiseigenaren die niet hebben verduurzaamd, geven aan onder meer de kosten te hoog te vinden. Als verduurzamen financieel aantrekkelijker of verplicht wordt, zeggen ze mogelijk wel bereid te zijn hun woning te verduurzamen.
Meeste huiseigenaren hebben recent verduurzaamd
Driekwart (75%) van de Nederlandse huiseigenaren geeft aan duurzaamheidsmaatregelen in de eigen woning te hebben genomen in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit de ING Consumer Research, een enquête onder 1.002 respondenten in Nederland die van 24 september tot 3 oktober dit jaar is afgenomen.
Ruim een op drie van de huiseigenaren geeft aan het verbruik van apparaten te hebben verminderd (36%), de thermische isolatie te hebben verbeterd (36%) of zonnepanelen te hebben geïnstalleerd (36%). Een kleiner deel zegt recent een nieuw verwarmingssysteem te hebben geïnstalleerd (18%).
Besparen op energierekening belangrijkste motivatie
Besparen op de maandelijkse energierekening was voor huiseigenaren die hun woning recent verduurzaamd hebben de belangrijkste motivatie (64%). In veel mindere mate noemden ze meer wooncomfort (16%), milieuoverwegingen (14%) of het verhogen van de woningwaarde (6%) als redenen om hun huis te verduurzamen.
Te hoge kosten weerhouden sommigen
Huiseigenaren die hun woning in de afgelopen drie jaar niet verduurzaamd hebben, geven diverse redenen op. Een aanzienlijk deel geeft aan eerdere duurzaamheidsmaatregelen genomen te hebben en daardoor dit recent niet gedaan te hebben. Van de groep die niet eerder verduurzaamd heeft, specificeert een deel de reden niet. Verder geeft 30% aan de kosten van energiebesparende maatregelen te hoog te vinden. Onzekerheid over hoe lang men in de woning blijft wonen (24%), het gebrek aan noodzaak vanuit de huidige energiekosten (19%) en gebrek aan noodzaak vanuit milieuoverwegingen (19%) zijn de andere veelgenoemde redenen.
Terugverdienen kosten of verplichting om wel te verduurzamen
Als woningbezitters die recent niet hebben verduurzaamd gevraagd wordt wat hen zou kunnen overtuigen om wel te verduurzamen, geven ze aan dat het terugverdienen van de investering of een wettelijke verplichting hen mogelijk over de streep zou trekken. Iets meer dan een kwart (28%) zou overwegen te verduurzamen als ze ervan overtuigd zouden zijn dat hun besparingen op energiekosten de initiële kosten van de verduurzaming goedmaken. Ruim een op vijf (22%) zou alleen verduurzamen als ze daartoe verplicht zouden worden. Daarnaast geven huiseigenaren aan dat ze verduurzamen mogelijk wel zouden overwegen als ze financiële steun krijgen die de kosten gedeeltelijk (18%) of volledig (16%) zou dekken.
Kosten van verduurzaming verdienen zich deels terug via de energierekening
Al met al blijkt dat de portemonnee een grote rol speelt in de keuze van huiseigenaren om al dan niet te verduurzamen. De kosten en de besparingen op de maandelijkse energierekening worden het belangrijkst gevonden. In mindere mate motiveert een hogere woningwaarde woningeigenaren om te verduurzamen.
Recent onderzoek naar de financiële voordelen van isoleren, laat zien dat het rendement zowel positief als negatief kan uitvallen. Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat de besparingen op de energierekening van het isoleren van een oudere woning (gebouwd voor 1992) voor een doorsnee eigenaar-bewoner net niet opwegen tegen de kosten ervan. Het mediane inkomenseffect voor eigenaar-bewoners zit rond de nul (-0,2%) als huiseigenaren de verduurzaming via een hypotheek financieren. Dat betekent dat voor ongeveer de helft van de huiseigenaren de energiebesparingen opwegen tegen de kosten. Voor de andere helft geldt dat niet. En kennelijk weerhoudt dat een serieuze groep ervan tot verduurzaming over te gaan.