We weten natuurlijk allemaal dat het geld op de spaarrekening niet heel erg veel oplevert. Uiteraard krijg je ieder jaar keurig 1,5 tot 2 procent over je spaargeld, maar in verhouding tot de inflatie ga je er dus in koopkracht op achteruit. Sparen is wel belangrijk, aangezien je op deze manier zorgt voor een stukje rust. Stel dat je auto ineens niet wil starten of je wasmachine besluit ermee te stoppen, dan is het wel fijn dat je geld hebt om dit probleem op te lossen. Toch komt er ook een moment waarop je voldoende spaargeld hebt, maar je maandelijks toch geld overhoudt. Dat is het moment waarop je er ook aan zou kunnen denken om te beginnen met beleggen. Hoe dit precies zit en waar je allemaal op moet letten, leggen wij je stap voor stap uit.
Bepaal de hoogte van je spaargeld
Iemand die alleen woont in een appartement heeft minder spaargeld nodig, dan wanneer je met een heel gezin in een huis woont. Logisch, want de kosten zijn ook veel hoger. Kijk daarom eerst eens op de site van het Nibud hoeveel geld jij minimaal nodig hebt om ‘veilig’ te zijn. Daarnaast is het ook slim om je geld niet zomaar op de spaarrekening te zetten. Online kun je namelijk via een vergelijker gemakkelijk meerdere banken vergelijken en kiezen voor de spaarrekening met de hoogste rente. Het kost je weinig tot geen moeite en levert je jaarlijks misschien wel een paar tientjes extra rente op. Hoe fijn is dat?
Je hebt geen schulden
Heb je inmiddels een financiële buffer die hoog genoeg is? Dan is het ook aan te raden om te kijken of je geen verdere schulden hebt. Hierbij hoef je de hypotheek niet mee te rekenen, want 95 procent van de mensen met een koophuis heeft een hypotheek. Met schulden hebben we het echt over achterstallige betalingen bij je zorgverzekeraar of andere soortgelijke bedrijven. Voordat je gaat beleggen is het belangrijk dat je eerst deze schulden aflost, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Overigens is het wel verstandig om ook met schulden te sparen. Kies daarvoor wel voor een bank met een goede spaarrente, zodat je ook profiteert van een leuke rente over je spaargeld. Zo kun je online gemakkelijk de spaarrente vergelijken van verschillende banken en je keuze maken. Zorg er wel voor dat je goede afspraken maakt met je schuldeisers en je hier ook aan houdt.
Je kent de risico’s
Beleggen is niet zonder risico’s. De waarde van je beleggingen kan fluctueren, en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waarin je belegt en welk risico je accepteert. Begin bijvoorbeeld met eenvoudige producten zoals indexfondsen of ETF’s (Exchange Traded Funds), die een brede spreiding bieden en vaak lagere kosten hebben. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om eerst te investeren in kennis, voordat je daadwerkelijk begint met beleggen. Online is er ontzettend veel te vinden, maar zorg er altijd wel voor dat je ook je eigen onderzoek doet.