Amerikaanse aandelen zijn de duidelijke winnaars van het afgelopen decennium. Zij leverden een spectaculair rendement van 292%, tegen 73% voor wereldwijde aandelen. Maar het verleden is geen garantie voor de toekomst. Volgens Simon Webber, Lead Portfolio Manager, bij Schroders kan decarbonisatie de megatrend van het volgende decennium worden. Dan staan andere regio’s er beter voor dan de VS, concludeert hij.
Dominantie VS geldt niet in duurzaamheid
Amerikaanse bedrijven zijn in diverse sectoren dominant, maar dat is niet het geval in de duurzame energie-sector. Neem windenergie. Vestas uit Denemarken is marktleider, gevolgd door Siemens Gamesa. GE Wind komt als Amerikaans bedrijf pas op de vierde plek. In zonne-energie is China duidelijk marktleider.
Afbeelding: 2019 Marktaandeel producenten windenergieturbines
Kijkend naar elektrische auto’s, dan kan niemand aan Tesla voorbij. Het bedrijf is leidend. De vraag is echter: hoe lang nog? Volkswagen heeft grote ambities en wil Tesla in 2025 voorbijstreven. De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi en het Chinese Geely’s snellen Tesla waarschijnlijk in hetzelfde jaar voorbij. Accu’s zijn een onmisbaar onderdeel van electrische auto’s, Aziatische bedrijven zijn daarin marktleiders. En de kopers van elektrisch vervoer bevinden zich met name in Europa en China.
Waterstof
Waterstof kan het alternatief worden voor elektrische aandrijving. Waterstof kan geproduceerd worden met fossiele brandstoffen, maar ook via duurzame energie. Het voordeel van waterstof is dat het geen CO2 uitstoot. Het is toe te passen voor energieopslag en aandrijving. Japanse en Europese firma’s zijn leidend in de ontwikkeling.
Urgentie en politieke wil ontbreken in VS
De reductie van broeikasgassen krijgt veel politieke steun. In Europa staat het hoog op de politieke agenda. Azië is bezig met een inhaalslag. De VS zien de urgentie nog niet. Dat kan de reden zijn waarom Amerikaanse bedrijven achterlopen in het terugdringen van hun CO2-uitstoot.
In duurzaamheid is Europa leidend
Vooral Europese bedrijven zijn erop gericht hun eigen productie te verduurzamen, evenals de toevoerketens. Zij lopen voorop in de transitie naar een duurzame economie. Dat zet hen op voorsprong als duurzaamheid een belangrijke verplichting wordt in de toekomst. Het levert voordelen op als de fase aanbreekt van stijgende CO2-heffingen en CO2-prijzen.
De dominantie van de VS is te danken aan een handvol bedrijven (FAANG), die ieder op hun eigen terrein marktleiders zullen blijven. Maar als het momentum groeit voor duurzaamheid en reductie van broeikasgassen, dan doen beleggers er goed aan om te kijken naar leidende bedrijven buiten de VS.
Lees meer in het artikel “Will decarbonisation be the mega-trend of the next decade?” van Simon Webber, Lead Portfolio Manager, bij Schoders.