China staat bekend om zijn culturele wonderen, zoals de Chinese Muur, en ook om het enorme tempo waarin het land is gemoderniseerd. Helaas is China ook berucht vanwege de door vervuiling en gassen vertroebelde lucht die vaak als een grauwe deken over het land ligt. Door langdurige blootstelling aan smog is de levensverwachting in het noorden van China nu meer dan drie jaar lager dan in het zuiden, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Chicago[1].
China heeft de ogen niet gesloten voor de ‘airpocalypse’. Het is per slot van rekening de grootste veroorzaker van broeikasgassen ter wereld. Sinds 2013 gaat China de vervuiling hard te lijf, onder meer met een landelijk maximum voor het steenkolenverbruik en meer recentelijk beperkingen voor staal- en aluminiumsmelterijen en een verbod op kolenkachels. Deze drastische maatregelen hebben tot resultaat geleid: volgens Greenpeace in Oost-Azië is de gemiddelde concentratie van het fijnste fijnstof (PM2,5), de meest dodelijke deeltjes in de lucht, tussen 2013 en 2017 met 33% afgenomen. Naast de bestrijding van luchtverontreiniging heeft China begin dit jaar ook de invoer van plastic afval uit andere landen verboden. Dit is een belangrijke stap gezien zijn status als ‘s werelds grootste importeur van plastic afval.
Terwijl overheden en bedrijven duurzaamheid omarmen, is er op de vastrentende markt ook een stijging van het aantal uitgiften van groene obligaties te zien. Dit zijn in de kern standaard schuldinstrumenten, alleen worden de opbrengsten gebruikt voor milieuvriendelijke investeringen.
In 2017 was China de op een na grootste emittent van groene obligaties ter wereld, achter de VS en vóór traditionele grootmachten als Frankrijk. Het land heeft vorig jaar volgens het Climate Bonds Initiative voor 37,1 miljard dollar aan groene obligaties uitgegeven, waaronder zowel onshore als offshore obligaties. Dit is een grote stap vooruit ten opzichte van de 1 miljard dollar aan groene obligaties die in 2015 zijn uitgegeven. Daarnaast zijn Chinese bedrijven al tijdens de opkomst van de markt voor groene obligaties opgeschoven van binnenlandse en interbancaire leningen naar in dollars en euro’s luidende obligaties.
Ook andere Aziatische landen hebben grote belangstelling voor groene obligaties. Zo was Indonesië in februari het eerste Aziatische land dat groene staatsobligaties uitgaf: het plaatste een vijfjarige lening van 1,25 miljard dollar op de USD-markt. In India haalden de producenten van schone energie Azure Power en Greenko vorig jaar samen 1,5 miljard dollar op met de uitgifte van in USD luidende groene obligaties.
De uitgifte van groende obligaties zal naar verwachting zowel wereldwijd als in Azië verder toenemen. In 2017 kwam het bedrag aan nieuwe groene obligaties wereldwijd uit op 155 miljard dollar en dit jaar zal er waarschijnlijk voor meer dan 250 miljard dollar worden uitgegeven. Groene obligaties zijn nu goed voor 1,6% van de Aziatische markt voor obligaties in harde valuta (900 miljard dollar groot), terwijl dat vijf jaar geleden nog 0% was.
De belangrijkste factor voor de regionale markt is de sterke steun van het overheidsbeleid. President Xi Jinping heeft tijdens het partijcongres in oktober opnieuw zijn steun uitgesproken voor groene financiering, terwijl India streeft naar 175 gigawatt aan zonne- en windenergie in 2020. Vooral China wil de leidende positie op het gebied van milieu graag overnemen van de VS, vooral na de terugtrekking van president Trump uit het Akkoord van Parijs.
Een andere stimulans voor Aziatische groene obligaties is mogelijk het ‘One Belt, One Road’-initiatief, waarmee miljarden dollars aan infrastructuurinvesteringen in Azië, Afrika en Europa zijn gemoeid. De focus van China op groene investeringsmogelijkheden doet vermoeden dat een aantal infrastructuurprojecten milieuvriendelijk is. In september gaf de Industrial and Commercial Bank of China haar eerste groene obligatielening uit ter waarde van 2,1 miljard dollar, bedoeld voor de financiering van groene landroutes en wegprojecten. Gezien de stevige steun van de overheid en de groeiende vraag naar infrastructuurinvesteringen, verwachten we dat er meer van dit soort emissies zullen volgen. Hierdoor zal de Aziatische USD-markt in de komende jaren meer verfijnd en meer gediversifieerd worden.
Joyce Tan, Portfolio Specialist bij NN Investment Partners
Bron:
[1] PNAS, Harvard Universiteit, Cambridge. 11-09-2017