Stelt u zich eens voor. U bent met pensioen, woont in een mooie villa en leunt lekker achterover in uw favoriete stoel met een heerlijk glas wijn naast u. Als dit uw ideaalbeeld is voor uw pensioen, dan is het wellicht slim om te overwegen om te gaan investeren. Zomaar gaan investeren doet u liever niet. U wilt een bewuste en weloverwogen keuze maken. U wilt uiteraard geld verdienen, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar u wilt dit ook op een sociaal verantwoordelijke manier doen. Daarvoor zult u de financiële wereld moeten induiken.
Peinst u vooral niet te veel, zo erg is het namelijk niet. Duurzaam of sociaal verantwoord beleggen is eigenlijk simpel en ook nog eens economisch productief.
Het kiezen van sociaal verantwoorde investeringen
Om een investering als sociaal verantwoordelijk te beschouwen moet het bedrijf waarin u belegt niet alleen keuzes maken die goed zijn voor de winstgevendheid van het bedrijf. Tegelijkertijd moeten deze keuzes ook een positieve impact hebben op de maatschappij waarin het bedrijf actief is. Bijvoorbeeld een sociaal verantwoord bedrijf zal geen schadelijke producten verkopen zoals tabak. Een sociaal verantwoord bedrijf zal eerder schone technologieën ontwikkelen of duurzame energie. U heeft de keuze om direct in het bedrijf te investeren of door middel van een beleggingsfonds.
Het kiezen van bedrijven om in te investeren wordt steeds makkelijker voor de veeleisende investeerder. Het maken van sociaal bewuste keuzes in investeren is een groeiende trend in de beleggerswereld. Het gaat tegenwoordig zelf zo ver dat iedereen van beginner tot serieuze investeerder kan profiteren van deze mogelijkheden. Als u in een investeringsfonds investeert, kunt u met één beslissing in meerdere bedrijven investeren. Als u gaat beleggen, zorg er dan voor dat u de bedrijven goed analyseert om ervoor te zorgen dat deze bedrijven met hun waarden aansluiten bij uw morele en ethische waarden.
Het doel van sociaal verantwoord beleggen
Over het algemeen zijn de doelen in sociaal verantwoord beleggen simpel: een positieve impact op de wereld en daarbij een positief getal onder de streep. Op het eerste gezicht klinkt dit natuurlijk goed, maar om uw hard verdiende geld te gaan investeren is het belangrijk dat u de realiteit constant onder ogen blijft zien.
Een bepaalde belegging kan lijken op een sociaal verantwoorde belegging. Maar dat betekent niet direct dat dit ook een goede investering is qua winstgevendheid. U zult wat werk moeten verrichten en de financiële situatie van het bedrijf onder de loep moeten nemen. Op het internet kunt u een overvloed aan artikelen hierover vinden. U zult ook verantwoordelijk moeten zijn met uw investeringen, niet roekeloos.
Waarom die aandacht voor sociaal verantwoord beleggen?
Om die vraag te beantwoorden staan wij stil bij drie recente ontwikkelingen. De impact van calamiteiten, de groeiende invloed van Generatie Z en als laatste demografische ontwikkelingen.
Rana Plaza
De instorting van Rana Plaza in 2013, een acht verdiepingen tellend fabrieksgebouw in Bangladesh, bracht een aantal kwesties in verband met integraal ketenbeheer voor vele kledingfabrikanten aan het licht. Deze ramp waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen beïnvloedde niet alleen de kledingindustrie, maar zorgde ook voor opschudding bij de consument. Voor beleggers benadrukte dit het belang om te kijken naar niet-financiële indicatoren die de prestaties van ondernemingen op het vlak van milieu, sociale prestaties en behoorlijk bestuur meten. De zogenaamde “Environmental, Social and Governance (ESG) Criteria” (ESG) praktijken werden daarna belangrijker als sleutelfactor bij het stimuleren van beleggersgedrag.
Immers, in dit voorbeeld werd door naming en shaming een tragedie gekoppeld aan wereldbekende merken die producten uit dit fabrieksgebouw hadden gekocht. Het gedrag van deze merken dat door de gebeurtenissen werd blootgelegd, leverde aanzienlijke reputatieschade op naast financiële schade voor beleggers als gevolg van lagere aandelenkoersen.
Generatie Z
Deze groep wordt gedefinieerd als een generatie die geboren is tussen 1995 en 2010. Zij zijn opgegroeid met sociale media en met één tweet kunnen zij maatschappelijke misstanden aanpakken. Velen van hen streven ernaar de wereld duurzamer te maken. Het ligt dus voor de hand dat leden van deze opkomende generatie er bij beleggers op aan zullen dringen dat hun portefeuilles hun persoonlijke waarden en overtuigingen weerspiegelen. Zij willen Investeren met een doel. En niet alleen voor financieel gewin. Het gaat hen om een streven naar sociaal en ecologisch goed doen, terwijl je toch winst maakt. En in die overtuiging staan zij zeker niet alleen. Sociaal verantwoord beleggen blijft nieuwe supporters verzamelen.
Babyboomers
Voor veel babyboomers was beleggen vooral gericht op het behalen van financieel rendement. De gevolgen voor het milieu en de mensheid speelden nauwelijks een rol in beleggingsstrategieën. Over het algemeen gaat het echter bij sociaal verantwoord beleggen om het nemen van verantwoordelijkheid voor financieel materiële factoren én het nemen van verantwoordelijkheid voor sociale kwesties en milieuvraagstukken.
Kwesties die van belang zijn voor het aanpakken van belangrijke mondiale problemen. De strategie is gebaseerd op deze veronderstelling: bedrijven die momenteel hun natuurlijke en sociale hulpbronnen willen beschermen hebben meer kans moeilijke tijden te doorstaan en in de toekomst een concurrentievoordeel te behalen.
Jongere generaties groeien op met klimaatverandering als een bepalende factor en er is een groeiende vraag naar transparantie over duurzaamheid. Alleen al in Noord-Amerika zal in de komende 10 jaar een fortuin worden overgedragen van babyboomers naar millennials. Hiermee wordt een enorme kans geboden om aanzienlijke geldbedragen te injecteren in een duurzamer financieel model. Omdat deze generatie millennials een snel verwarmende aarde erven, heeft maatschappelijk verantwoord investeren het potentieel om een belangrijke rol te spelen bij het veiligstellen van de toekomst van onze planeet.
Het gevreesde addertje onder het gras
U wilt graag investeren in winstgevende bedrijven die positief bijdragen aan sociale uitdagingen en milieuoplossingen. Wanneer u besluit om te gaan investeren, vooral in een investeringsfonds die zichzelf verkoopt als sociaal verantwoordelijk, lees dan de kleine lettertjes goed. In de voorwaarden van sommige grotere investeringsfondsen die hoog van de toren blazen dat ze sociaal verantwoordelijk zijn, staat dat ze ook mogen investeren in bedrijven die naast positieve invloeden op de maatschappij ook negatieve impacts hebben. Stel daarom altijd kritische vragen, doe wat research en zorg ervoor dat uw financieel adviseur op de hoogte is van uw wensen met betrekking tot wat voor investeringen u wilt doen.
Annika Jannsen, freelance journalist