Er zijn wereldwijd meer dan 1 miljard mensen die geen toegang hebben tot energie. De meesten daarvan zitten in Afrika. Maar er is zich iets moois aan het ontwikkelen. In de komende decennia zullen steeds meer van deze mensen toegang hebben tot energie. En dat kan op een manier dat niet beschadigend zal zijn voor onze planeet.
Terwijl Groningen nog natrilt en Nederland aan het infuus ligt van een toxische mix van gas en olie, krijgen in Afrika steeds meer mensen toegang tot schone energie. Zonne-energie is nu 80% goedkoper dan 5 jaar geleden. Dat betekent dat zelfs in een ‘ontwikkeld’ land als Australië het nu soms zelfs een goedkopere vorm van energie is dan vanuit de traditionele energiebronnen.
Meer mogelijk met zonne-energie
In Afrikaanse landen, waar er praktisch geen sprake is van een energienetwerk, is off-grid solar energy eigenlijk gewoon de meest logische uitkomst. Niet alleen wordt zonne-energie steeds goedkoper, er is ook steeds meer mee mogelijk. Voorheen kon je met een simpel zonnepaneel en batterij nog net wat lampjes laten branden, nu is het zelfs mogelijk om op hetzelfde piekvermogen een koelkastje te laten draaien. Opeens is het mogelijk voor gezinnen om medicijnen te bewaren en hoeven veehouders hun avond-melk niet meer weg te gooien.
Schone energie heeft een oranje kleur
In ons crowdfunding portfolio zitten steeds meer bedrijven die schone energieoplossingen bieden. Zo is SolarWorks een bedrijf dat solar home systems aanbiedt aan huishoudens in Mozambique. SolarNow levert waterpompen op zonne-energie aan boeren in Oeganda voor irrigatie van het land. En in Kenia hebben we bijvoorbeeld Simgas, een bedrijf dat systemen installeert waardoor mensen kunnen koken op biogas (koeienpoep) in plaats van hout. Met vruchtbaar mest als resultante.
Wat SolarWorks, SolarNow en Simgas gemeen hebben, is dat ze opgezet zijn door Nederlanders. Ons land heeft altijd een internationaal georiënteerde blik gehad en we mogen trots zijn op het feit dat we een belangrijke rol spelen in de schone energie beweging in Afrika. Ook Lendahand zelf mag daar een steeds grotere rol in vervullen: onlangs bleek uit een rapport van Energy 4 Impact dat Lendahand een van de 3 grootste crowd-investeerders is voor schone energie in Afrika.
Van dieselgenerator naar zonnecel
Een heel continent dat draait op schone energie. Het zou wat zijn! En het wordt alleen maar beter. Onlangs was ik met Tobias naar een conferentie, georganiseerd door GOGLA (Global Off-Grid Lighting Association). Naast de ontwikkeling van steeds meer efficiënte apparaten die werken op zonne-energie zagen we duidelijk de trend dat systemen steeds meer capaciteit krijgen. Hierdoor kunnen straks ook grotere energieverbruikers van dieselgeneratoren overstappen op zonne-energie. Denk aan een ziekenhuis of supermarkt dat zonnepanelen op het dak zet en de aanschafkosten bekostigt uit de besparingen of extra productiviteit die het oplevert.
Interessant rendement én sociale impact
Zeker vanuit een investeringsoogpunt is de Afrikaanse trend in gebruik van schone energie interessant. Door te investeren in bedrijven die hierin actief zijn, krijgen zij de mogelijkheid om nog meer huishoudens en bedrijven te bereiken. Er is momentum in de markt en de industrie begint langzaamaan volwassen te worden. Bij Lendahand kan je al vanaf 50 euro uitlenen aan dergelijke bedrijven, tegen een aantrekkelijke rente.
En vergeet niet: investeren in schone energie in Afrika is veel meer dan alleen een mooie investeringsmogelijkheid; het biedt mensen de kans op een beter leven. Hoe? In een volgende blog zal ik ingaan op de sociale impact die een aantal van bovengenoemde bedrijven creëert.
Koen The, CEO Lendahand