Impactbeleggen op de agenda, maar nog een bescheiden implementatie

In 2015 stelden de Verenigde Naties zeventien doelen op, waarmee een betere, leefbare wereld in 2030 zou moeten worden bereikt. Deze ambitieuze Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen een basis voor het zogeheten impactbeleggen van banken en vermogensbeheerders: het beleggen in bedrijven die een meetbare positieve impact hebben op het milieu en/of de samenleving. Het impactbeleggen staat bij de Nederlandse financiële sector inmiddels op de agenda, maar is er volgens onderzoekers bij de implementatie nog een weg te gaan.

De SDG’s zijn een vervolg op Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties uit 2000. Deze MDG’s zouden er onder meer voor hebben gezorgd dat er de helft minder armoede in de wereld is en dat er bijna de helft minder kindersterfte is. Ook zou sinds 2000 2,3 miljard mensen toegang hebben  gekregen tot schoon drinkwater.

De 17 SDG’s uit 2015 borduren volgens de VN voort op het succes van de millenniumdoelstellingen en richten zich bovendien op nieuwe prioriteiten zoals economische ongelijkheid, innovatie, duurzame consumptie, en vrede en gerechtigheid. Voorbeelden van SDG’s zijn: gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, kwaliteitsonderwijs en ongelijkheid verminderen.

Miljardenbusiness

Impactbeleggen is het afgelopen decennium een miljardenbusiness geworden. Het Amerikaanse Global Impact Investments Network deed vorig jaar een onderzoek onder 294 fondsbeheerders die zich hierop wereldwijd toeleggen. Zij hadden op dat moment voor liefst 404 miljard dollar belegd. Uit het rapport bleek ook dat impactbeleggen rendement niet in de weg staat: van de ondervraagden had 88% het financiële doelrendement behaald.

In Nederland richten bijvoorbeeld ABN AMRO en ING zich op impactbeleggen. Volgens ABN AMRO IS impactbeleggen eigenlijk een vorm van duurzaam beleggen, maar gaat het nog een stap verder. “Duurzame beleggingen richten zich op bedrijven die met hun bedrijfsvoering vooroplopen op het gebied van duurzaamheid, impactbeleggen richt zich ook nog op duurzame producten en diensten”, schrijft de bank op haar website. ABN AMRO kent het Global Impact Equity Fund dat de bank samen met Aegon heeft opgezet. In dat fonds nemen ze aandelen van bedrijven op die met hun producten en diensten bijdragen aan de SDG’s.

Duurzame strategieën

Ook ING Bank gebruikt de SDG’s in haar beleggingsbeleid. Dit doet ING zowel voor de selectie van individuele bedrijven, als voor die van beleggingsfondsen. “In de praktijk betekent dit dat bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie en impactfondsen die zich richten op verschillende SDG’s (denk aan microkrediet en green bonds) onderdeel zijn van (één van) onze duurzame strategieën”, zo stelt de bank.

Voorbeelden van beleggingsfondsen die de SDG’s gebruiken voor hun selectie zijn: NN Global Equity Impact Opportunities, UBS Global Impact Equity Fund en UBAM Positive Impact Fund.

Ook kleine vermogensbeheerders als DoubleDividend houden zich met de SDG’s van de VN. “De SDGs zijn volledig geïntegreerd in DoubleDividend’s duurzaamheidsbeleid. Er zijn voor iedere individuele SDG meerdere beleggingen binnen de portefeuilles die een positieve bijdrage leveren aan dat specifieke doel”, stelt de duurzame vermogensbeheerder.

De Amsterdamse beheerder belegt onder meer in bedrijven als ASML, Unilever, Nike, Levi’s, Adobe en Google-moederbedrijf Alphabet.

Bescheiden rol

Toch spelen de VN-doelen nog een bescheiden doel bij pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Volgens een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling  staan de SDG’s op de agenda van pensioenfondsen, maar moeten de meeste van hen de SDG’s nog in hun beleggingsportefeuilles integreren.

Uit een ander onderzoek, van accountant PwC, blijkt dat slechts 33% van de Nederlandse pensioenfondsen en vermogensbeheerders SDG’s  in de strategiesectie noemt. Daarentegen vermeldt 85% van de banken en verzekeraars de SDG’s in de sectie waar zij de bedrijfsstrategie en het waardecreatiemodel bespreken.

“Hoewel er een focus is op de doelen blijkt bijna geen van de onderzochte financiële instellingen onderliggende SDG-doelstellingen te hanteren. Het committeren aan de SDG’s is een eerste stap, maar het rapporteren over de onderliggende doelstellingen zie ik als een volgende grote uitdaging voor de financiële sector”, aldus PwC-onderzoeker Joukje Janssen.

Peter Westhof, Vermogensbeheer.nl.

Share Button