Jacqueline van den Ende (Carbon Equity): ‘Het gaat erom dat je een verschil maakt en iets achterlaat’

“Ik wil 100% van mijn carrière mijn tijd en talent stoppen in het mitigeren van klimaatverandering.” Aan het woord Jacqueline van den Ende, CEO van Carbon Equity, tijdens een ‘radicaal eerlijk’, openhartig en boeiend gesprek dat Jeroen Broekema van de Leaders in Finance-podcast met haar had.

Van den Ende (36) studeerde voorafgaand aan haar professionele carrière internationale bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Al tijdens haar studie richtte ze De Kleine Consultant op, een nog steeds bestaand strategieconsultancybureau dat door studenten wordt gerund. Daarna werkte ze onder meer bij Hal Investments, was ze CEO van achtereenvolgens Lamundi en True Money, en was ze partner bij Peak Capital.

Tegenwoordig is ze CEO en co-founder van Carbon Equity, een naar eigen zeggen “spiksplinternieuw” platform voor alternative climate investments. Ze legt het zelf uit als volgt: “Wat wij ermee bedoelen is dat wij het mogelijk maken om in private fondsen te investeren met een klimaatfocus. Onze missie is om uiteindelijk miljarden aan additioneel kapitaal richting echte high impact climate investments te krijgen en dat met zoveel mogelijk mensen te doen.”

Barrière verlagen

Vanuit haar investeringsachtergrond leerde ze dat “money makes the world go round”, en ze vertelt gedreven dat ze Carbon Equity startte met een specifieke vraag. “Hoe kan ik met kapitaal zoveel mogelijk verschil maken op klimaatverandering?” De ambitie om zoveel mogelijk mensen te bereiken lijkt dan ook gerechtvaardigd. “Ons doel is om de barrière om in een climate fonds te investeren te verlagen”, aldus Van den Ende.

Volgens haar is de investeringsbarrière normaal rond de één tot tien miljoen. “Die grens willen we steeds verder verlagen”, licht ze toe. “Investeerders kunnen nu instappen vanaf een ton, maar het idee is om het instapbedrag te verlagen naar tienduizend euro. Als dat lukt kunnen ontzettend veel meer mensen ook investeren. Het idee is dat mensen dan hun kapitaal in kunnen zetten met echte direct tastbare impact.”

Van den Ende voelt zich als een vis in het water als ondernemer. “Ik vind het fantastisch om weer aan het ondernemen te zijn; daar zit echt heel erg mijn passie in.” Ze vertelt dat het voor veel mensen “een gekke move” is dat ze vanuit haar partnerpositie bij Peak Capital toch weer een ‘startup’ begon. “Het is een dag en nacht verschil qua energie. Als investeerder zit je op de achterbank en denk je mee, maar ik haal zo ontzettend veel meer energie uit het zelf bouwen en een visie hebben.”

Elke maand een nieuw businessidee

Het zelf bouwen en bedenken van ondernemingen lijkt haar op het lijf geschreven, zoals ze ook al tijdens haar studietijd liet zien met het oprichten van De Kleine Consultant. Het ontbreekt haar dan ook niet aan ideeën. “Ik ben iemand die gemiddeld één keer per maand een nieuw businessidee heeft”, zegt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Dan valt het typisch uit de lucht met een naam erbij.”

Ze vindt het van belang om aan iets te mogen werken waar “ik elke dag mijn bed voor uit wil komen”. “Ook als het af en toe tegenzit. Het gaat hier niet om een succesvol bedrijf bouwen waar ik zelf miljonair van word. Het gaat erom dat je een verschil maakt en dat je iets achterlaat. Dat is voor mij een hele motiverende visie.” Ze ziet voor zichzelf dan ook een langetermijnhorizon. “Voor mezelf denk ik erover na dat ik de komende dertig jaar climate finance-bedrijven aan het bouwen ben.”

Het ondernemende en onderzoekende karakter toonde zich al vroeg in het leven van Van den Ende. Ze vertelt dat ze als driejarige tijdens haar eerste les op ‘primary school’ in Australië – ze is internationaal opgegroeid – een levensles leerde: ‘If you dont’t have a go, you’ll never know’. “Dat is voor mij altijd een belangrijk motto geweest”, zegt ze en geeft daarbij een losse interpretatie: “Alles proberen, alles aanraken, door elke deur lopen en kijken wat er gebeurt.”

Authentiek

Daarnaast vindt ze het belangrijk om authentiek te zijn en te blijven, en ze is daarin resoluut. “Een van de dingen die ik geleerd heb de afgelopen jaren is om 100% authentiek te zijn.” Als Broekema haar vraagt hoe ze dat doet geeft ze een interessant en eerlijk antwoord: “Ik denk het principe van ‘radical honesty’, say it as it is. Jezelf zijn en op geen enkel moment bezig zijn met wat iedereen anders er ook van vindt.”

In die context geeft ze een voorbeeld van radical honesty in de praktijk van haar eigen bedrijf met betrekking tot een moeilijk gesprek dat een van de medeoprichters had over verdeling van de equity. “Ze hebben met elkaar afgesproken in die setting ‘we gaan 100% radical honesty vertellen zoals het is’. Maar dan ook ervaar je wat de kracht daarvan is aan beide kanten. Als je gewoon eerlijk bent met elkaar, dan pas begin je elkaar echt te begrijpen want je gaat er niet omheen.” Ze vult aan: “Dan heb je pas echt connectie. Dat is zó krachtig.”

Deze keer heeft Broekema niet één, maar twee teasers voor Van den Ende in petto. De eerste is: ‘We kunnen de klimaatverandering nog afremmen, maar de grote consequenties al niet meer.’ Het korte antwoord van Van den Ende luidt: “Eens”. Ze licht het wel toe: “Er zijn veel effecten al in werking die nog honderden jaren door zullen werken, ook als we morgen 100% zero zijn.”

Aan de andere kant is ze positief en laat daarmee zien dat er perspectief is. Elkaar angst aanpraten over klimaatveranderingen vindt ze geen optie. “Angst is geen goede motivator”, zegt ze, maar ze noemt “the man on the moon vision” daarentegen een sterke motivator. Ze illustreert verhelderend: “Hoe mooi kan de wereld zijn als we 100% renewable energy hebben? It’s abundant. Het is gratis, de marginale kosten zijn nul. Hoe mooi is dat?”

Impact hebben

De tweede stelling die Broekema haar voorhoudt luidt: ‘De financiële wereld doet veel te weinig.’ Wederom is het antwoord van Van den Ende een kort en krachtig “eens”. Maar ook hier geeft ze een toelichting. Volgens haar wordt er te weinig de vraag gesteld: ‘Wat is de impact van ons ESG-mandje?’ Ze refereert aan een artikel waarin die vraag centraal staat en waarin wordt geconcludeerd dat ‘we’re optimizing for the warm glow of sustainable investing’. Van den Ende: “Dat is heel gevaarlijk wat mij betreft. Omdat we ons goed willen voelen, we willen ons primair goed voelen.”

Toch ziet ze dat het sentiment rondom climate investing begint te veranderen. “Er begint veel aandacht voor te komen”, merkt ze op. “Er is heel veel momentum en dat komt omdat we het impact trade-off denken beginnen los te laten en veel meer na gaan denken over impact opportunity.” Volgens haar zijn finance professionals nog te weing bezig met de vraag: ‘Hebben we impact?’

Van den Ende is van mening dat finance professionals daarin eerlijk moeten zijn. “We moeten niet iets wat geen impactinvestering is marketen als impact. Ik denk dat de verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven en bij finance professionals om eerlijk te zijn en zichzelf de vraag de stellen: ‘Am I moving the needle?’ Die vraag stel ik mezelf elke dag bij Carbon Equity. We hebben geen tijd om leuke dingen te doen, we moeten echt in actie komen.”

Ten slotte haar eerlijke antwoord op de traditionele loopbaanadviesvraag: “Een van de dingen die ik heb geleerd bij Hal Investments is om dingen goed te begrijpen. Ik denk dat het waardevol is, vooral in finance waar het gaat om zoveel jargon en zoveel terminologie en waar we vaak producten aanbieden die we zelf niet eens begrijpen. Ik denk dat misschien wel een waardevolle les voor finance professionals is om echt te begrijpen wat je aan het doen bent. Zolang je dat niet begrijpt; blijf jezelf vragen stellen.”

Luister hier de volledige aflevering.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Banken.nl

Share Button