De maatregelen om het coronavirus in te dammen duren waarschijnlijk nog wel even voort. Het is daarom van belang om nu alvast over de toekomst na te denken. Hoe ziet de wereld eruit als we uit deze crisis komen? Wie heeft onze hulp dan het meeste nodig en hoe kunnen we die hulp het beste bieden?
De coronapandemie treft wereldwijd miljoenen mensen en bedrijven. De impact van de maatregelen die nu getroffen worden kunnen we nog niet overzien. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) doet als voorzichtige voorspelling dat de Nederlandse economie in 2020 met 7,5% zal dalen. Ze voorspellen voor 2020 een wereldwijde daling van 3%, met uitschieters van -5.8% in Zuid-Afrika en -6,6% in Mexico. De coronapandemie is niet alleen een grote dreun voor de (wereldwijde) economie, maar ook voor alle kleinschalige ondernemers en MKB’ers. Veel mensen kunnen nu al hun verplichte kosten niet meer betalen. Coöperaties waarin ondernemers zijn verenigd raken erg verzwakt. Veel mensen zullen hun baan of onderneming verliezen. Wat deze mensen jarenlang hebben opgebouwd, zal voor een groot gedeelte –of volledig- opraken.
Neem bijvoorbeeld mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van landbouw. Dat zijn wereldwijd miljoenen boeren. Doordat grenzen zijn gesloten, de afhandeling in havens trager gaat, er minder containers en schepen beschikbaar zijn en er bedrijven zijn gesloten hebben veel boeren moeite met rondkomen. Nu ook restaurants en cafés in veel delen van de wereld gesloten zijn, zullen ook de prijzen gaan dalen. Met als gevolg: nog minder inkomsten voor deze boeren.
Wat er moet gebeuren
Het zijn deze mensen die onze steun het meest nodig hebben. Aan het coronavirus en de maatregelen die getroffen worden kunnen we weinig veranderen. De gezondheid staat voorop. Hoe we ze wel kunnen steunen? Gelukkig is er veel mogelijk met een goede samenwerking tussen de allerarmsten, coöperaties, financiers en overheden. Op de korte termijn zijn er een aantal oplossingen:
- Investeren in coöperaties in gebieden in Latijns-Amerika en Afrika waar veel armoede heerst. De coöperaties die daar actief zijn leveren essentiële diensten. Veel van deze gebieden wordt door geen enkele andere organisatie of overheid bereikt.
- Financiers, zoals banken en impact investeerders, moeten flexibel omgaan met de terugbetalingen op leningen en hulp aanbieden waar mogelijk.
- Handelaren moeten een eerlijke prijs betalen aan boeren en kleine ondernemers voor hun grondstoffen en producten. Dit idee is niet bijzonder nieuw, maar deze crisis biedt ons een nieuw moment om op te roepen tot deze verandering.
Hoe u kunt helpen
Wilt u zelf ook een steentje bijdragen? Investeer in coöperaties en kleinschalige ondernemers. Oikocredit speelt al lang een belangrijke rol bij de financiering van coöperaties, die op hun beurt honderdduizenden leden hebben. Daarnaast kunnen we een belangrijke rol spelen als aanjager en leider om deze partijen aan elkaar te verbinden.
Oikocredit en zijn investeerders zijn solidair met zijn partners en zal hen door deze crisis heen helpen. Door hen juist nu de financiering te geven die ze nodig hebben. Op deze manier krijgen deze partners ondersteuning die ze op dit moment het meest nodig hebben. En zijn ze klaar voor de toekomst.
Maarten Muijser, Marketing & Communicatie Oikocredit Nederland