De meeste mensen hebben een bank waar ze terecht kunnen voor hun betalingen, om te sparen en voor andere geldzaken. Ook Oikocredit Nederland heeft een bank nodig. Zo incasseren we de beleggingen van onze klanten in het Oikocredit Nederland Fonds via een bank, om het geld daarna zo snel mogelijk te investeren in, bijvoorbeeld, onze microkredietpartners. Recent stapte Oikocredit Nederland met haar bankzaken over naar Triodos Bank. Een langgekoesterde wens van zowel onszelf als onze klanten. In de afgelopen jaren – zeker na incidenten bij banken zoals de salarisverhoging van de ING-topman in maart van dit jaar – kregen we van onze klanten regelmatig de vraag waarom we niet overstapten naar een duurzame bank voor ons betalingsverkeer. Van een duurzame bank kan namelijk verwacht worden dat die ook eerlijk investeert. Maar wat is dat eigenlijk: eerlijk investeren?
Duurzaam beleid
Onlangs publiceerde de projectgroep Eerlijke Bankwijzer hun nieuwe beleidsupdate over het investeringsbeleid van Nederlandse banken op het gebied van klimaatverandering, mensenrechten en dierenwelzijn. Een onderwerp waar gelukkig steeds meer aandacht voor is, want elke klant wil dat zijn of haar geld in elk geval niet naar foute zaken gaat, zoals wapens, kinderarbeid of milieuvervuilende praktijken. De banken maken veel vooruitgang op duurzaamheidsgebied, mede aangewakkerd door de toenemende bewustwording van de consument.
Duurzaamheid is voor banken dan ook hét thema waarmee ze zich profileren. ASN Bank won recent een reclameprijs met hun campagne voor ‘Zo maakt geld gelukkig’, die als doel had duurzaam bankieren te ‘populariseren’. Het Nederlandse publiek mag weten dat banken ook goede dingen doen voor mens en klimaat, en dat zij daar met haar keuze voor een bank aan kan bijdragen.
Kiezen
De keuze om naar een duurzame bank over te stappen lijkt ook voor particulieren makkelijk te maken. Je rekening overzetten kan vrij eenvoudig, en daarmee kies je er dus zelf voor of je je geld laat investeren in duurzame zaken. Uiteraard is niet voor iedereen elk aspect van eerlijk investeren even belangrijk. Zoveel mensen, zoveel aandachtsgebieden. Volgens het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer gaat de vooruitgang die banken maken op investeringsgebied vooral over zaken als mensenrechten en wapens, maar haalt geen van de banken op dit moment een voldoende voor beleid op vrouwenrechten en de positie van vrouwen. Terwijl investeren in gelijke kansen voor mannen en vrouwen toch een actueel thema is.
Eerlijk investeren gaat niet alleen over investeren in kolencentrales of kinderarbeid vermijden, maar gaat vooral om de keuze waarin je wél investeert. Waar kies je voor om echt een verschil te maken in de wereld?
Voor mens en wereld
Waar de banken dus nog veel meer kunnen doen op thema’s als vrouwenrechten en klimaatverandering, bestaan er ook niet-bancaire alternatieven waarvoor consumenten kunnen kiezen om hun geld duurzaam neer te zetten. Organisaties zoals Oikocredit die, vanuit hun missie, als vanzelfsprekend eerlijk investeren. Want is je ontstaansgrond als organisatie om investeringen te doen met als doel de allergrootste sociale impact, dan zijn biologische landbouw en duurzame energie van nature focusgebieden. Waar de financiering die verstrekt wordt primair bedoeld is om de levensomstandigheden te verbeteren van mensen in kansarme posities, is streven naar gendergelijkheid en fairtrade-praktijken zonneklaar. En voor wie op zoek is naar een plek waar je zeker weet dat je geld ten goede van mens en wereld wordt geïnvesteerd, is de keuze méér dan evident: dan kies je voor een eerlijke investering en een eerlijk, sociaal, rendement.
Margreet Fros, manager Marketing & Communicatie Oikocredit Nederland