Dat Nederland moet verduurzamen, is tot de meeste mensen nu wel doorgedrongen. De noodzaak hiertoe is met de huidige situatie in Oekraïne alleen maar toegenomen. Maar hoe kom je als huiseigenaar zo snel en efficiënt mogelijk van het gas af? Woon Duurzaam is één van de meest snelgroeiende bedrijven die huiseigenaren volledig ontzorgt bij het verduurzamen. Bovendien zijn ze, om die snelle groei verder te faciliteren, nu op zoek naar particuliere investeerders die in het bedrijf willen investeren. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan én mee profiteren van de opbrengsten van de energietransitie.
Circa één op de vijf huiseigenaren is van plan om zijn woning te verduurzamen, zo concludeert de Vereniging Eigen Huis na onderzoek onder eigen leden. De aanleiding van deze groeiende interesse voor energiebesparende maatregelen, zoals warmtepompen, isolatie of zonnepanelen op het dak is niet ver te zoeken: de gemiddelde energierekening is met ruim 82% (!) gestegen ten opzichte van het vorig jaar.
De bereidheid om te verduurzamen is er volop; zowel bij huiseigenaren die de energiekosten willen drukken als bij de overheid die binnen korte tijd miljoenen woningen van het gas af wil hebben. Met maatregelen zoals isolatie van woningen en kantoren, kan Nederland namelijk binnen een jaar 5 miljard kuub aardgas besparen. Dat is precies de hoeveelheid die we nu uit Rusland importeren. Maar waar te beginnen? Veel huiseigenaren vinden het lastig om die stap te maken, omdat ze geen helder beeld hebben van wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van hun woning. Een jaren 30-woning vergt bijvoorbeeld een heel ander pakket aan maatregelen dan een jaren 50-woning. Het resultaat is dat de energietransitie in de gebouwd omgeving niet snel genoeg van de grond komt.
Rense van Dijk, oprichter en CEO van Woon Duurzaam, kan hierover meepraten. “Ik was enorm gemotiveerd om onze Utrechtse gezinswoning uit 1930 te verduurzamen om de stap te kunnen zetten naar gasloos wonen”, vertelt hij. “Maar de ervaringen die ik op mijn zoektocht meemaakte brachten vooral frustratie. We gaven het bijna op.”
Die ervaring was voor Van Dijk de aanleiding om Woon Duurzaam op te zetten. Het bedrijf fungeert als een one-stop-shop-platform: het biedt een oplossing voor alle aspecten die komen kijken bij het verduurzamen van een huis. Van energieplan op maat tot hoogwaardige installatie en beheer. Woon Duurzaam neemt ook de rol van hoofdaannemer en aanspreekpunt op zich en contracteert zelfs de installateurs. Dat creëert voor leveranciers en installateurs een waardevolle toegang tot een enorme markt van huiseigenaren.
Woon Duurzaam heeft sinds haar start in 2018 al honderden woningen verduurzaamd, maar nu gaan de aanvragen bij het bedrijf al helemaal door het dak. Afgelopen zomer is het aantal aanvragen in drie maanden verviervoudigd. Er is een enorme bestelling voor de gasloos-wonen-propositie. “Ik had liever een andere aanleiding gezien, maar het is wel (mede) een gevolg van de Russische inval in Oekraïne”, zegt Van Dijk. “De markt beleeft een omslagpunt.” De omzet van Woon Duurzaam telde afgelopen jaar 1,3 miljoen. Dit jaar verwacht Van Dijk die omzet meer dan te verdubbelen.
Om de groeiende vraag te kunnen bijbenen, is er extra personeel nodig en verdere automatisering van de processen. Om die reden heeft Woon Duurzaam de deuren geopend voor beleggers die de benodigde groei willen financieren. Van Dijk koos daarbij voor crowdfunding omdat ze werken met particulieren die hetzelfde ideaal delen: een versnelde duurzame energietransitie.
Zodoende loopt er op dit moment een crowdfundingcampagne op Oneplanetcrowd, een platform waar duurzame en maatschappelijke projecten en ondernemingen financiering kunnen ophalen bij particuliere beleggers. Geïnteresseerden kunnen met deze campagne in Woon Duurzaam investeren door een converteerbare lening te verstrekken, waarbij de investeerders binnen drie jaar de keuze krijgen om hun lening om te zetten in aandelen. Naast de kans om mede-eigenaar te worden van dit snelgroeiende bedrijf, krijgt de investeerder ook een aantrekkelijke korting op het verduurzamen van zijn/haar eigen vastgoed.