Meer dan 6 op de 10 van de Nederlandse beleggers zou hun beleggingsportefeuille liever duurzamer in willen richten blijkt uit onderzoek van Capital Preferences. Maar ze kunnen de juiste informatie om duurzaamheid te beoordelen niet goed vinden. En als ze de informatie gevonden hebben, weten ze vaak niet hoe ze deze in de praktijk op een goede manier toepassen. Duurzaam Beleggen Academie (DBAC) helpt particuliere beleggers om hun beleggingsportefeuille te verduurzamen door middel van actuele data, analyses, opleidingen en cursussen. Maandelijks zullen wij op dit platform een column schrijven over duurzame aandelen selecteren en hoe je dat aanpakt.
Iedere belegger heeft eigen duurzame voorkeuren
Iedere belegger is uniek voor wat betreft de risicohouding, interesse in beleggen en duurzame voorkeuren. De ene belegger vindt het milieu belangrijker en de andere diversiteit en inclusie. Weer een andere geeft de voorkeur aan goed ondernemingsbestuur. Gelukkig combineren de meeste bedrijven aandacht voor milieu, mens en maatschappij.
Bijvoorbeeld het Amerikaanse recyclingbedrijf Waste Management, dat goed scoort op de E van environment, maar ook diverse awards ontvangen heeft als goede werkgever (de S van Social). Bij Tesla is het juist andersom. Het bedrijf heeft de autosector absoluut verduurzaamd, maar komt geregeld in het nieuws vanwege de zware werkdruk en de uitspattingen van Elon Musk.
In het dashboard van DBAC kun je financiële én duurzame data vinden van meer dan 3500 aandelen, zodat je zelf kunt vaststellen of een bedrijf past bij jouw voorkeuren. Om zeker te zijn dat jouw beleggingsportefeuille bij je past, stel je je duurzame voorkeuren vast en vul je aan de hand daarvan je portefeuille in. Zo voorkom je dat je geld indirect bijdraagt aan de oorlog in Oekraïne, de onderdrukking van vrouwen of de verontreiniging van het drinkwater door overmatig gebruik van landbouwgif.
Duurzame topselectie van 40 aandelen
De aandelen in het DBAC-dashboard worden geanalyseerd op financiële en duurzame gegevens. De analyse gebeurt in drie stappen:
- Een algoritme sorteert de aandelen op beleggingsfactoren als waardering, winstgevendheid, koersmomentum en groei.
- De ESG-score en de trend in verduurzaming worden gebruikt om duurzame bedrijven te vinden.
- De top 100 wordt kwalitatief geanalyseerd om zo tot een topselectie van 40 aandelen te komen.
In de tweede stap wordt gekeken naar de ESG-score en naar het ESG-momentum. De ESG-score toont de duurzaamheid van een bedrijf. Het ESG-momentum geeft een indicatie in hoeverre een bedrijf verduurzaamd, stilstaat of zelfs achteruit gaat. Bij de kwalitatieve analyse wordt dieper gekeken naar het bedrijf en wordt een inschatting gemaakt van de concurrentiepositie. Bedrijven met een unieke sterke propositie zijn beter bestand tegen moeilijke marktomstandigheden. Voorbeelden van bedrijven met een sterke concurrentiepositie én een uitstekend koersrendement zijn Apple, ASML, Microsoft, Nestlé en Wolters Kluwer.
Duurzaamheid inzichtelijk gemaakt
Natuurlijk houden we de duurzaamheid van de topselectie ook in de gaten. We berekenen de footprint van de bedrijven per miljoen omzet die gemaakt wordt. Vervolgens kunnen we die footprint per bedrijf berekenen op portefeuille niveau en vergelijken met de footprint van de MSCI Wereld index. De tabel laat zien dat de negatieve impact van de aandelen in de topselectie veel minder is dan die van een gemiddeld aandelenmandje. Het laat ook zien dat je als belegger behoorlijk impact kunt maken. Bij een belegging van € 100.000 is de bespaarde energie over jouw belang in die bedrijven vergelijkbaar met het energiegebruik van 8 huishoudens.
Aandelenanalyse DSM
Dit keer hebben we een analyse gemaakt van DSM. DSM is de afgelopen jaren getransformeerd van een bedrijf in een vervuilende sector naar een duurzame koploper. In die transitie zijn diverse onderdelen verkocht en nieuwe producten ontwikkeld. Het voorlopige hoogtepunt is de recent aangekondigde fusie met het Zwitserse bedrijf Firmenich. Ondanks de goede prestaties van het bedrijf is de koers van het aandeel DSM de laatste maanden scherp gedaald. Wat betekent dat voor beleggers? Klik hier voor een uitgebreide analyse.
Loege Schilder, Directeur Duurzaam Beleggen Academie