In deze cursus van Eramus Academie (onderdeel Erasmus Universiteit) krijg je een beeld bij de mogelijkheden die er in de financiële markten zijn om je geld duurzaam in te zetten. Het aanbod daarin is de afgelopen jaren enorm gegroeid. We kijken welke aanleidingen er zijn voor die ontwikkelingen, en hoe je jouw eigen doelstellingen kunt bepalen en zo je weg kunt vinden in die wereld.
Opbouw cursus
- Bijeenkomst 1: De wereldeconomie is de afgelopen jaren gericht geweest op eindeloze groei. Daarmee is de kloof tussen arm en rijk verder gegroeid en is er een onevenredig groot beroep gedaan op de natuurlijke bronnen van de aarde. In deze workshop kijken we naar de status quo en naar mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld door een transitie van een groei economie naar een betekenis economie. Er is ruimte voor vragen en om visies uit te wisselen.
- Bijeenkomst 2: Deze bijeenkomst bestaat uit 2 delen. We gaan eerst verder met de doorvertaling van de macro problematiek naar een eigen duurzame strategie. We lichten onze eigen duurzame zoektocht toe en helpen om de jouwe te beginnen of verder te verdiepen. In het 2e deel nemen we de beleggingswereld onder de loep. Je krijgt beter begrip hoe ze hun klanten benaderen en hoe ze hun geld verdienen. Daarmee wordt je in staat gesteld kritische vragen te stellen en zo de juiste aanbieders en uitvoerders te vinden.
- Bijeenkomst 3: Nu je een beeld hebt bij wat duurzaam voor jou inhoudt en je de contouren van de beleggingswereld hebt leren kennen, kun je aan de slag. In workshop 3 doen we dat in een praktijkopdracht, waarin gezamenlijk alle afwegingen, zowel voor wat betreft duurzaamheid als beleggen, nogmaals de revue laten passeren.
Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.
Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.
Over de docenten
Eline Hesse is een duurzame belegger, activist en filmmaker. In December 2019 kwam haar film, Petrol Dollars for a Different Engine dat haar persoonlijke zoektocht om haar aandelen gekregen van haar vader die voor Shell werkte, duurzaam te herinvesteren. Nu zet ze zich in om de financiële sector verder te verduurzamen, zoals bij de Sustainable Advisory Board van ABN Amro, en werkt ze bij een circular bedrijf.
Mr. Tijs Wentink is sinds zijn studie fiscaal recht 15 jaar actief in de financiële wereld. Hij heeft gewerkt bij een private bank (als structureerder en marketeer) en bij een tweetal family offices. Hij is onlangs zijn eigen bedrijf begonnen, Bewust Familie & Vermogen, waarmee hij mensen helpt om bewust keuzes te maken rond het investeren, de fiscaliteit en de overdracht van familievermogen.